Super torta od višanja
Za koru:
- 6 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 200 g margarina
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g mlevenog keksa
- 2 dl mleka
Za fil I:
- 3 pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 8 kašika šećera
- 500 g višanja bez koštica
Za fil II:
- 2 krem šlaga od čokolade
- Za dekoraciju:
- 6 belanaca
- 12 kašika šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca i šećer i kuvati na pari dok se ne zgusne.
2. Mleveni keks sjediniti sa mlekom i dobro izmešati. Dodati margarin omekšao na sobnoj temperaturi i umutiti mikserom.
3. U ohlađen fil od žumanaca dodati mlevene orahe, smesu od keksa i izmešati kako bi se dobila kompaktna masa.
Fil I:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti prašak za puding od vanile sa ostatkom mleka. Dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
3. U ohlađen puding dodati višnje i polako promešati.
Fil II:
1. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice.
Finalni postupak:
1. Smesu za koru sipati u kalup za tortu i poravnati. Zatim naneti fil I i ravnomerno rasporediti. Na kraju premazati filom II.
2. Belanca sjediniti sa šećerom, te kuvati na pari i mutiti sve dok se ne zgusne.
3. Pripremljen šam od belanaca naneti na tortu i dekorisati otopljenom čokoladom.