Superzdrava i hranljiva JAJA
Ona pomažu u očuvanju vitke linije, vida, čvrstine kostiju i štite od srčanih oboljenja. Ako morate da smanjite dnevni unos kalorija, jaja su odličan izbor jer jedno sadrži samo 80 kcal i oko 5 g masnoće
Iako se dugo mislilo da je za povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti odgovoran holesterol, danas se zna da su daleko opasnije zasićene masti. Ako duže vreme svakog dana jedete jedno do dva jajeta, neznatno će vam se povećati nivo dobroh HDL holesterola u krvi. Zato samo oni koji imaju povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi treba da ograniče unos jaja, dok ostali mogu bez bojazni da uživaju u ovoj vrednoj namirnici.
Saveznik vitkosti
Ovaj kokošiji proizvod je dragoceni saveznik vitke linije, jer sadrži važne minerale i karotenodie koji su odlična zaštita od nekih očnih oboljenja. Jaja sadrže i vitamin D koji podstiče apsorpciju kalcijuma, neophodnog za zdrave, čvrste kosti. Posle majčinog mleka, jaja imaju najkvalitetnije proteine. Sadrže i belančevine, masti, ugljene hidrate, vitamin B12, vitamin E, vitamin A, vitamin D, fosfor, riboflavin, folnu kiselinu, kalcijum, cink i gvožđe.
Zaštitite srce
Jaja štite i od srčanih oboljenja zahvaljujući folnoj kiselini. Jaje teško oko 60 g sadrži 1mg folne kiseline, 7 g masti, 8 g proteina i ima 80 kcal. Velika nutritivna prednost jaja je u tome što organizam iskoristi 100 odsto proteina iz ove namirnice.
Autor: Lepota i zdravlje