Svečana torta

by | april 16, 2013

Za kore I i II:

  • 10 belanaca
  • 14 kašika šećera
  • 16 kašika mlevenih badema
  • 1/2 praška za pecivo

Za koru III:

  • 5 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 100 g čokolade
  • 1 kašika brašna
  • 1/4 praška za pecivo

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 2 vanil-šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 4 kašike brašna
  • 1,2 l mleka
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g putera
  • 4 dl slatke pavlake

Za glazuru:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kore I i II:

1. Umutiti 5 belanaca sa 7 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 8 kašika mlevenih badema i 1/4 praška za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Članak se nastavlja posle reklama

Kora III:

Na isti način kao prethodne dve napraviti i treću koru, samo umesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil:

1. U šerpu sipati 1 l mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa vanil-šećerom, pudingom od vanile, žumancima i brašnom. Sipati u ključalo mleko
i kuvati dok se ne zgusne.
3. Topao fil podeliti na dva dela. U jedan dodati izlomljenu belu čokoladu a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i mešati dok se ne otope.
4. Kada se filovi ohlade, dodati u svaki po 125 g putera i umutiti mikserom.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jedan fil a polovinu u drugi i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Na tacnu za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je filom od bele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati filom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i puter te preliti preko filovane torte i ostaviti da se stegne.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: