Svečana torta
Za kore I i II:
- 10 belanaca
- 14 kašika šećera
- 16 kašika mlevenih badema
- 1/2 praška za pecivo
Za koru III:
- 5 belanaca
- 7 kašika šećera
- 100 g čokolade
- 1 kašika brašna
- 1/4 praška za pecivo
Za fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 vanil-šećera
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike brašna
- 1,2 l mleka
- 200 g bele čokolade
- 200 g tamne čokolade
- 250 g putera
- 4 dl slatke pavlake
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g putera
Priprema:
Kore I i II:
1. Umutiti 5 belanaca sa 7 kašika šećera u čvrst šam.
2. Zatim dodati 8 kašika mlevenih badema i 1/4 praška za pecivo te polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Kora III:
Na isti način kao prethodne dve napraviti i treću koru, samo umesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.
Fil:
1. U šerpu sipati 1 l mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa vanil-šećerom, pudingom od vanile, žumancima i brašnom. Sipati u ključalo mleko
i kuvati dok se ne zgusne.
3. Topao fil podeliti na dva dela. U jedan dodati izlomljenu belu čokoladu a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i mešati dok se ne otope.
4. Kada se filovi ohlade, dodati u svaki po 125 g putera i umutiti mikserom.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jedan fil a polovinu u drugi i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je filom od bele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati filom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i puter te preliti preko filovane torte i ostaviti da se stegne.
Izvor: Dobra hrana