Taljatele sa spanaćem

by | avgust 28, 2012

za 5 osoba

vreme pripreme: 70 min.

pečenje: 40 min.

Potrebno je:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 500 g taljatela
  • 2 jajeta
  • 300 g kačkavalja
  • 500 g spanaća
  • 1 l mleka
  • 80 g margarina
  • 4 kašike brašna
  • 400 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g pelata paradajza
  • 2 čena belog luka
  • origano
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • mešavina začina

Priprema:

1. U šerpi otopiti margarin, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.

2. Kačkavalj izrendati na krupno rende.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Od pripremljenog bešamela izdvojiti dve trećine i u njega dodati 200 g kačkavalja, a u preostali deo dodati jaja.

4. Taljatele obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Šampinjone iseći na listove, crni luk na kockice, a pelat paradajza izgnječiti.

6. Na malo maslinovog ulja propržiti crni luk, dodati šampinjone te i njih kratko propržiti da omekšaju. Zatim dodati pelat paradajza, origano i začine po ukusu, te dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.

7. Spanać očistiti i posebno propržiti na malo maslinovog ulja sa sitno seckanim belim lukom da omekša.

8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti jednu trećinu taljatela. Preko njih rasporediti polovinu fila od spanaća i preliti polovinom bešamela sa kačkavaljem. Isti postupak ponoviti još jednom. Zatim naneti treći red taljatela, preliti ih filom od šampinjona, preko njega preliti bešamel sa jajima i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrajenoj rerni na 200 ºC dok sir ne porumeni.

Savet plus: Taljatele poslužiti tople.

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: