Taljatele sa spanaćem
za 5 osoba
vreme pripreme: 70 min.
pečenje: 40 min.
Potrebno je:
- 500 g taljatela
- 2 jajeta
- 300 g kačkavalja
- 500 g spanaća
- 1 l mleka
- 80 g margarina
- 4 kašike brašna
- 400 g šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 300 g pelata paradajza
- 2 čena belog luka
- origano
- 0,5 dl maslinovog ulja
- mešavina začina
Priprema:
1. U šerpi otopiti margarin, a zatim dodati brašno i kratko propržiti. Potom postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
2. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Od pripremljenog bešamela izdvojiti dve trećine i u njega dodati 200 g kačkavalja, a u preostali deo dodati jaja.
4. Taljatele obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
5. Šampinjone iseći na listove, crni luk na kockice, a pelat paradajza izgnječiti.
6. Na malo maslinovog ulja propržiti crni luk, dodati šampinjone te i njih kratko propržiti da omekšaju. Zatim dodati pelat paradajza, origano i začine po ukusu, te dinstati dok suvišna tečnost ne ispari.
7. Spanać očistiti i posebno propržiti na malo maslinovog ulja sa sitno seckanim belim lukom da omekša.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i po dnu rasporediti jednu trećinu taljatela. Preko njih rasporediti polovinu fila od spanaća i preliti polovinom bešamela sa kačkavaljem. Isti postupak ponoviti još jednom. Zatim naneti treći red taljatela, preliti ih filom od šampinjona, preko njega preliti bešamel sa jajima i posuti preostalim kačkavaljem. Peći u zagrajenoj rerni na 200 ºC dok sir ne porumeni.
Savet plus: Taljatele poslužiti tople.
Izvor: Dobra hrana