Test TOLERANCIJE NA HRANU pre dijete
Test tolerancije na hranu u poslednje vreme veoma je popularan među građanima Srbije, koji su uvereni da će na taj način lakše i brže doći do vitke linije.
I dok se u privatnim klinikama na red za testiranje čeka i po mesec dana, u državnim sumnjaju u pouzdanost te analize.
Odložena alergijska reakcija
Rukovodilac laboratorije „Analiza“, specijalista medicinske biohemije Radmila Vrzić objasnila je u izjavi Tanjugu da je netolerancija na hranu, u stvari, odložena alergijska reakcija, koja može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema.
– Netolerancija, međutim, nije isto što i alergija. Reakcije su sporije, nisu burne i najčešće nismo ni svesni da one imaju veze sa ishranom – istakla je Vrzić i ocenila da je više od 20 odsto populacije netolerantno na pojedine namirnice.
Prema njenim rečima, netolerancija je posledica pojave antitela u organizmu koja se „bore“ protiv teško razgrađivih namirnica.
– To su prehrambeni proizvodi koji se u organizam unose svakodnevno – istakla je Vrzić i ukazala da netolerancija na hranu može izazvati brojne zdravstvene tegobe – neurološke, respiratorne, dermatološke, kao i probleme sa regulacijom telesne težine.
Astma, reumatske tegobe, psoriaza, ekcemi, skleroza, hronican umor, nesanica i depresija, samo su neka od oboljenja koja se dovode se u vezu sa netolerancijom na hranu.
Mršavljenje
– U modernoj medicini primena pravilne ishrane u prevenciji i lečenju tih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mera. Ipak, većina dolazi da potraži pomoć kako bi se rešila suvišnih kilograma – dodala je Vrzić.
Praksa je pokazala da kod većine ljudi postoji netolerancija na mleko, a među namirnicama koje organizam najteže podnosi su i mlečni proizvodi, kafa, žitarice i šecer.
U Beogradu test tolerancije rade dve privatne laboratorije „Analiza“ i „Holitimed“.
Obe klinike beleže izuzetno interesovanje građana, koji na testiranje u glavni grad dolaze i iz drugih delova Srbije, pa se u „Holitimedu“ na testiranje čeka i po mesec dana, dok je u „Analazi“ taj rok sedam dana.
U laboratoriji „Analiza“ koriste dve vrste testa tolerancije na hranu.
„Skrining“ test sprovodi se softverskim obrađivanjem krvi, pri čemu se ispituje osetljivost uzorka na 230 različitih namirnica, najučestalijih u ishrani, kao što su žitarice, mlečni proizvodi, meso, riba, povrće, voće i začini.
– Rezultati se čekaju od 15 do 20 dana, a ovaj test se preporucuje onima koji žele da smršaju, imaju problema sa povišenim holesterolom, trigliceridima ili sa aknama i košta 2.900 dinara – kazala je Vrzić i objasnila da se pacijentima propisuje koje namirnice da izbace, koje da smanje i koje, bez problema, mogu da koriste u svakodnevnoj ishrani.
Zdrava ishrana
Međutim, precizirala je da u toj klinici „dijetu“ pacijentima propisuju u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem, poštujući osnovna pravila zdrave ishrane, koja podrzumevaju smanjen unos teških, masnih jela i slatkiša.
– Kada se utvrdi na koje je namirnice pacijent netolerantan, one se iskljucuju iz ishrane na tri meseca – navela je Vrzić uz napomenu da se pacijentu određuje i maksimaln broj kalorija koje u jednom danu sme da unese u organizam.
Drugi test podrazumeva otkrivanje antitela na 93 namirnice, pojedinacno i košta 23.700 dinara, a smatra se detaljnijim, zbog čega se preporucuje osobama sa ekscemima, reumom, migrenom i drugim hroničnim tegobama.
Kada je reč o državnim zdravstvenim ustanovama, koje se bave propisivanjem pravilnog načina ishrane, u Institutu za higijenu i medicinsku ekologiju stručnjaci su naveli da se bave ozbiljnim istraživanjima kvaliteta ishrane i da test tolerancije ne rade.
(Tanjug)