To se traži! Zadržavaju vitkost, čuvaju zdravlje i neguju telo spolja
Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta…
Svi delovi tikvica su jestivi, a mada se najčešće u kulinarstvu koristi plod, vrlo su ukusni i njihovi cvetovi. Posebno se preporučuju u ishrani osoba koje žele smršati.
Tikvice su dobro poznate u gotovo svim kuhinjama sveta. Čovek ih jede već duže od deset hiljada godina, a tokom tog dugog perioda menjale su svoj oblik i ukus pa su se iz nekada gorkastog povrća sa malo „mesa“ unutar tvrde kore razvile u mesnato i slatkasto povrće kakvo nam je poznato danas. Iako su uglavnom dostupne cele godine, njihova prava sezona je kasno proleće i leto, od maja do kraja jula rastu u prirodnim vrtovima. Tada su i najukusnije, a sveže ubrane sadrže i najviše hranjivih tvari.
Vrlo se lako uzgajaju pa će bez problema uspeti i na balkonu, a sve što treba je dobra rasada, kvalitetna zemlja i duboki lonac. Toliko su plodne i brzo rastu da će ih u periodu sazrevanja čak i na balkonu bez problema svake nedelje izrasti dovoljno za jedan obrok.
Pročitajte i… Krambl sa šumskim voćem i sladoledom od vanile
Malo kalorija
Ukus tikvica je blag i nežan. Imaju malo kalorija, u sto grama samo 16 kalorija. Činjenica da su lagane ne umanjuje njihovu nutritivnu vrednost. Sadrže gotovo 95 posto vode i obilje vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Ističu se među njima vitamin A, neophodan za vid, rast i razvoj kostiju, vitamin C kao snažan antioksidans i kompleks vitamina B, a od minerala zastupljeni su magnezijum i fosfor koji su važni za koštanu masu, zatim mangan, gvožđe, kalcijum, kalijum, cink. Obiluju tikvice i ostalim zdravstveno korisnim hranjivim materijama, među kojima se mogu istaći omega-3 masne kiseline, folna kiselina i triptofan, koji je zaslužan za regulaciju sna.
Kora žutih tikvica obiluje beta-karotenom. Zbog niske kalorične vrednosti tikvice su, kao i većina povrća, odličan izbor za sve koji žele zadržati vitkost i idealnu telesnu težinu. Posebno se preporučuju u ishrani osoba koje žele smršati; daju osećaj sitosti, pružaju organizmu mnoge korisne sastojke, a zbog vrlo malo kalorija neće ga opteretiti. Kod nas se tikvice najčešće pripremaju na žaru, pržene u tiganju, punjene, pohane, dodatak su salatama i testeninama ili se od njih prave krem čorbe. Pobornici sirove ishrane od tikvica rade ukusne sirove špagete, a u italijanskoj kuhinji se često priprema i hleb sa tikvicama ili se dodaju u smesu za palačinke.
Kliknite na sledeću stranu…
Različite boje i oblici
Mnogo je vrsta tikvica koje se razlikuju po boji, obliku, veličini i ukusu. Najpoznatije i kod nas najzastupljenije su tipa zucchini, zelene, duguljaste i uske, spolja liče na krastavac, a meso im je belkasto s obiljem semenki.
Tokom letnih meseci prodavnice su prepune ovog povrća, a mada su najzastupljenije upravo zelene, u sezoni se mogu kupiti i tikvice sa žutom korom, zelene okrugle tikvice i tikvice oblika tanjirića koje su gušće strukture i nešto slađe. Za razliku od tikvi koje su specifične po čvrstoj i uglavnom nejestivoj kori, tikvicama je kora tanka i jestiva, a unutrašnjost mekana s mekanim semenkama.
Upravo je u kori većina vrednih sastojaka pa je ne treba guliti, posebno ako su plodovi mladi i sigurnog porekla, a to znači iz domaćeg vrta, sveže ubrani i neprskani. Da bi bile ukusne, tikvice moraju biti sveže, a to ćete prepoznati po čvrstoj, sjajnoj i neoštećenoj kori. Na dodir bi trebalo da budu čvrste. Svakako treba izbegavati prezrele ili nedovoljno zrele tikvice jer one neće oduševiti nepce ukusom. Prezrele tikvice iznutra su tvrde, meso im je vlaknasto, a koštice velike. Nezrele takođe nemaju dobar ukus.
Blagotvorno deluju na zdravlje
Redovna konzumacija ovog povrća organizmu pruža mnoge blagodati: snabdeva ga dijetalnim vlaknima, što povoljno utiče na probavu, čisti creva od toksina i pospešuje izbacivanje vode iz organizma. Istraživanja su potvrdila i neke druge povoljne uticaje na zdravlje pa se pokazalo da zahvaljujući zvelikoj količini fitonutrijenata luteina i zeaksantina tikvice imaju snažno antioksidansno dejstvo pa čuvaju organizam od uticaja štetnih slobodnih radikala. Zbog visokog sadržaja mangana tikvice povoljno utiču na metabolizam belančevina i ugljenihhidrata, ali i na povećanje libida. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, osim što blagotvorno deluju na zdravlje srca i vaskularnog sistema, čuvaju zdravlje očiju jer ih taj vitamin kao moćan antioksidans štiti od oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte. Tikvice mogu negovati telo i spolja. Ako je koža lica suva, sve što treba jeste iseći tikvice na kolutove i staviti ih na lice, slično kao što se radi sa krastavcem.
Na licu ih treba ostaviti barem petnaestak minuta, kako bi koža upila sve vredne sastojke, a ako ste strpljivi, neće na odmet biti držati ih i duže. Dobre su i za problematičnu kožu sklonu mitiserima i aknama, a u tom slučaju najbolje je ulje dobijeno iz njenih semenki. Sezona je tikvica i pravo je vrijeme da iskoristite sve njihove kvalitete i povoljan uticaj na zdravlje i uživate u njima na bezbroj načina.
Pročitajte i…8 namirnica koje treba da izbacite iz ishrane odmah!
Probajte i cvetove
U kulinarstvu se najčešće koristi plod tikvica, ali vrlo su ukusni i njihovi cvetovi. Ljubitelji dobre hrane kažu da su dobro pripremljeni cvetovi ukusniji od ploda tikvice. Mogu se pripremati na razne načine, a najjednostavniji i verojatno najpopularniji je kratko prženje cvetova prethodno umočenih u testo spravljeno od brašna, soli i vode.
Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.