Top 10 namirnica za očuvanje zdravlja KOSTIJU

by| novembar 22, 2010

Dobro zdravlje kostiju osnovna je preventiva osteoporoze, a može se postići adekvatnom ishranom koja podrazumeva unošenje dovoljnih količina kalcijuma, vitamina D i proteina biljnog porekla.

Mleko
Poznato je da je mleko dobar izvor kalcijuma, esencijalnog minerala koji čuva čvrstinu kostiju. Pored toga, ova namirnica sadrži i značajne količine vitamina D, bez kojeg nije moguća apsorbcija kalcijuma.

 

Mleko

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Losos i sardine iz konzerve
Riba iz konzerve sadrži jestive kosti koje su odličan izvor kalcijuma i magnezijuma, pri čemu porcija od 100 grama lososa ili sardina sadrži čak dve trećine količine kalcijuma iz jedne čaše mleka.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Sir
Kalcijum se taloži i izvlači iz kostiju svakodnevno, a potrebe organizma posebno rastu tokom perioda intenzivnog razvoja, kada preporučena količina iznosti 1,3 g dnevno. Ove potrebe mogu se zadovoljiti sa tri porcije sira dnevno (45 grama prirodnog ili 55 grama prerađenog sira računa se kao jedna porcija).

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Zeleno lisnato povrće i brokoli
Kelj, repa, slačica i brokoli veoma su bogati kalcijumom. Jedna šolja repice ima 190 mg kalcijuma, a za njom sledi kelj sa 135 mg ovog minerala. Najbolji efekat postiže se kada se zelnom povrću doda 50 g sira.

 

Mleko

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tunjevina
Konzervirana tunjevina u vodi sadrži 14 mg kalcijuma i 80 IJ vitamina D, a pored toga obezbeđuje i značajne količine proteina važnih za očuvanje zdravlja kostiju.


Obogaćene žitarice
Žitarice koje su obogaćene vitaminom D i kalcijumom značajno doprinose čvrstini kostiju i prevenciji osteoporoze. Pri tom treba voditi računa o izboru hranljivih zrna, jer obične žitarice (poput ovsene kaše) zadovoljavaju svega 4 % dnevnih potreba, dok se obogaćenim namirnicama ovog tipa zadovoljava i do 10 % dnevnih potreba za kalcijumom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Mleko

 

Jogurt
Čaša jogurta obezbeđuje 30% preporučene dnevne doze kalcijuma, podjednako kao i čaša mleka. Velika prednost jogurta u odnosu na mleko je što sadrži daleko manji procenat masnoća.

 

Sočivo
Mahunarke poput sočiva odličan su izvor proteina, gvožđa i kacijuma, pa tako jedna šolja nekuvanog sočiva sadrži 11% dnevnih potreba kalijuma.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Badem
I bademi spadaju u namirnice bogate proteinima, a jedna četvrtina šolje ima proteina koliko i jedno jaje, što obezbeđuje 14% preporučene dnevne doze kalcijuma.

 

Badem

 

Članak se nastavlja posle reklama

Susamovo i suncokretovo seme
Susamovo i suncokretovo seme takođe spadaju u dobre izvore proteina i kalcijuma, a u ishrani se mogu koristiti kao dodatak hlebu, pecivu i salatama.

 

 

Izvor: Top zdravlje

Tagovi: