Top 5 martovskih namirnica
Iako u martu baš i nemamo veliki izbor svežeg voća i povrća, ipak postoje određene namirnice bogate vitaminima, nutrijentima i vlaknima, koje možete iskoristiti kako biste vašem organizmu pružili potrebnu energiju. Otkrivamo vam Top 5 martovskih namirnica.
1. Kelj
Dostupan je tokom cele zime, a možemo ga koristiti u različitim jelima. Kelj možete jesti sirov, ili ga kratko kuvati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine i izgubiti gorak ukus. Bogat kalijumom, vlaknima i vitaminima A i C, te sadrži više kalcijuma od drugog zeljastog povrća.
2. Crveni luk
Poznato je da sve vrste luka imaju pozitivno dejstvo u borbi protiv karcinoma, a da biste iskoristili blagodati crvenog luka, u svakodnevnu ishranu uvrstite dve kašike ove namirnice. Crveni luk se najčešće koristi u salatama, te prelivima i sosevima za salatu.
3. Repa
Ovo povrće takođe sadrži kalijum, vlakna i vitamin C, te ima i antioksidativno dejstvo. Od ostalih nutrijenata, repa obilujem vitaminom K, gvožđem i kalcijumom. Osim kao varivo, možete je peći u rerni zajedno sa šargarepom i slatkim krompirom.
4. Rotkvice
Rotkvice su pravi vesnici proleća. No, svojom crvenom bojom i ljutkastim ukusom upozoravaju da se zima još nije završila. Bogate vlaknima, vitmanom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija.
5. Artičoke
Artičoka je mediteranska biljka koja, kao i svo zeleno povrće, ima puno vlakana, vitamina C i K, ali je i bogata antioksidansima. No, ima visok nivo natrijuma, pa pripazite da ne dodajete puno soli.
Tekst: Life Content
Izvor: Huffington Post