Top namirnice za zagrejavanje zimi

by | februar 12, 2012

Duga razdoblja velikih hladnoća mogu poprilično oslabiti organizam. Na vreme ne možemo da utičemo, međutim kvalitetna ishrana može pomoći organizmu da se odupre infekcijama i upalama.

Obavezan vitamin C

Tipična zimska namirnica koja može podstaknuti imunitet jeste kiseli kupus, bogat vitaminom C i probioticima. Kefir i jogurt takođe su preporučljivi, kao i hrana bogata cinkom – govedina, jagnjetina, agrumi i šipak, bogati vitaminom C. Takođe je pileća supa dobar prirodni način za očuvanje adekvatnog nivoa imuniteta jer je bogata glutaminom, aminokiselinom važnom za imunitet. Iako se uz zimu obično veže i šoljica toplog čaja, nutricionisti upozoravaju kako s izvorima kofeina ne treba preterivati jer kofein podstiče dehidraciju.

Spas u žitaricama

Članak se nastavlja posle reklama

Svima onima koji ne konzumiraju meso ili mlečne proizvode savetuju se žitarice. Od žitarica koje najviše zagrejavaju heljda koja je baš prava zimska namirnica, ali naravno i druge žitarice, na primer, proso. Važno je napomenuti da nisu samo namirnice te koje zagrejavaju nego i način njihove pripreme. Taj efekat zagrejavanja dobija se tostiranjem žitarica na suvom tiganju, odnosno u slučaju korenastog povrća pečenjem s malo više ulja. Neizostavan deo zimske ishrane jesu i mahunarke, koje se duže kuvaju, poput crne soje.

Napitke koji sadrže kofein, alkohol i šećer obvezno izbegavati

Osobe koje su zimogrožljive trebaju dodatno da vode računa o statusu gvožđa u krvi. Jetra, crveno meso, spanać, susam bogati su gvožđem, ali uvek trebaju biti u kombinaciji s hranom koja je bogata vitaminom C, kao što je, na primer, kiseli kupus. Stvaranje topline podstiču i začinjena jela, dok alkohol koji hladi treba maksimalno izbegavati. Osim alkohola, veliko ne treba reći i šećeru jer on takođe hladi organizam. Dobro bi bilo i sveže voće zameniti suvim voćem i konzumirati tople napitke.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: