Top pet namirnica koje sprečavaju upale
Kod nekih bolesti možemo sprečiti hronične upale. Kako starimo, naš imuni sistem slabi i hronične upale su češće.
Dok možete da kontrolišete broj svećica na torti, postoje mere koje možete da preduzmete da bi redukovali hronične upale.
Vaša ishrana je dobar početak kontrole. Zamena nezdrave zdravom hranom može da pomogne.
– Loša ishrana prouzrokuje preteranu aktivnost imunog sistema, koja vodi do udruženog bola, mučnine i oštećenja krvnih sudova – rekao je Skot Zašin, klinički profesor sa Teksas Univerziteta u Dalasu.
Aleksis Džosef, autor „Hummusapien“-a je govorio za Hafington Post o najčešćim obrocima koji sprečavaju upalne procese.
1. LOSOS
Masna riba kao što je losos proizvodi zdravu dozu omega 3 masnih kiselina koje redukuju upale i smanjuju rizik od raka, bolesti srca i autoimunih bolesti.
2. REPA
Ako uključite repu u svoju ishranu, dobićete gomilu koristi, uključujući snižavanje krvnog pritiska kao i borbu protiv upalnih procesa.
3. PARADAJZ
Paradajz sadrži likopen, antioksidant koji je borac protiv upale. Ako kuvate paradajz tako ćete osloboditi njegovu najveću vrednost.
4. BOROVNICA
Oni imaju svoj plavi pigment iz klase antioksidanata, koji se bori protiv upala. Borovnice takođe dobro redukuju stres.
5. BADEMI
Kao i riba, bademi su bogati anti-upalnim omega 3 masnim kiselinama. Oni takođe sadrže vitamin E, koji pomaže da se bol smanji i ukloni.