Topao obrok u hladnim danima: Goveđa gulaš čorba

by | mart 26, 2020
Topao obrok u hladnim danima: Goveđa gulaš čorba

Gulaš čorba liči na klasični goveđi gulaš, ali je malo čorbastija i uz to joj možete dodati dosta povrća kao i u bilo koju čorbu koju pravite. Jedina razlika je što ide dosta manje luka nego u pravi gulaš. Ovo jelo je idealno za kuvanje u ekspres loncu i u kotliću na otvorenoj vatri, a možete napraviti i veću količinu jela, zamrznuti ga, vaditi iz zamrzivača i podgrevati po potrebi.

Kao što rekoh, osnovna razlika između gulaša i paprikaša je u količini vode koja se dodaje, kao i u količini crnog luka. Gulaši su gušći, sa manje vode i više luka.

Gulaš čorba – potrebno:

1 kg junećeg mesa
2 glavice crnog luka,
1 šargarepa,
1 celer, paštrnak i peršun,
2-3 kašike mlevene crvene paprike (slatke i ljute, u zavisnosti od ukusa),
nekoliko listova lovora,
ulje,
so i biber.

Napomena:

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje meso za gulaše je ribić, a to je mišićavo meso s nogu koje u sebi ima dosta žila i tetiva i meso kojem je potrebno dugo kuvanje. Dugim kuvanjem se omekšavaju želatinaste tetive koje istovremeno i zgušnjavaju jelo.

Priprema:

Povrće sitno naseckajte ili sameljite u blenderu. Meso isecite na kockice 2 cm otprilike. Povrće stavite u šerpu sa malo ulja. Sve propržite da malo omekša i zamiriši i tek onda dodajte isečeno meso. Dodajte crvenu mlevenu papriku, biber, lovor, so i nalijte sa onoliko vode koliko je potrebno da sve bude prekriveno tečnošću i još malo preko. Količina vode zavisi i od toga da li volite ređu ili gušću čorbu.

Članak se nastavlja posle reklama

Šerpu poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi najmanje 1,5 sat ili dok meso ne omekša. Povremeno promešajte, proverite količinu tečnosti i po potrebi dolivajte po malo vode.

Ukoliko se odlučite da gulaš čorbu kuvate u ekspres loncu, dodajte manje vode jer ona manje isparava, kuvajte 30 minuta. Ako volite ili ako vam ne smeta mekano, raskuvano meso onda možete i duže da kuvate. To je stvar ukusa, ali svakako nemojte kuvati kraće od pola sata. Kada pritisak u loncu popusti, jelo je gotovo.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuvanje u ekspres loncu je najjednostavniji i najbrži način kuvanja, ali u ovom slučaju sipate mnogo manje vode jer ona neće ispariti prilikom kuvanja.

Uz kuvanu gulaš čorbu poslužite testeninu po želji, ili špecle, tu su i domaći rezanci kao idelani dodatak jelu. Poslućite toplo. Prijatno…

Foto: Guliver/Getty