Torta od bele čokolade
za 10 osoba
vreme pripreme: 50 min.
pečenje: 25 min.
POTREBNO JE:
Za koru:
- 9 belanaca
- 15 kašika šećera
- 3 kašike džema od kajsije
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 9 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 7 dl mleka
- 250 g margarina
- 200 g bele čokolade za kuvanje
- 1 šlag krem od vanile
Za dekoraciju:
- 5 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati brašno, džem od kajsija, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.
3. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 25 min. dok ne porumeni.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, brašno i žumanca te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi. Fil ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen fil dodati margarin i umutiti mikserom.
4. Krem šlag od vanile pripremiti prema uputstvu sa kesice te i njega dodati u fil i polako promešati.
5. Pripremljeni fil premazati preko torte.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.
Savet plus: Tortu možete filovati u odgovarajućem kalupu da bi zadržala željeni oblik.
Izvor: Dobra hrana