Torta od jagoda
Potrebni sastojci:
Za koru:
5 belanaca
100 g šećera
1 kašika soka od limuna
Za fil od jagoda:
100 g šećera
5 dl vode
300 g jagoda
2 pudinga od jagoda
Za žuti fil:
5 žumanaca
100 g šećera
3 kašike mleka
125 g margarina
Ostali sastojci:
2 šlaga
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vreme.
2. Pred kraj dodati sok od limuna i umutiti mikserom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za koru i sušiti u zagrejanoj rerni na 100 stepeni 90 min.
Fil od jagoda:
1. U manju šerpu sipati 3,5 dl vode, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti ostatak vode i prašak za puding od jagode. Sipati u ključalu vodu, dodati seckane jagode i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne.
Žuti fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer i mleko, te kuvati na pari mešajući sve dok se ne zgusne.
2. U ohlađen fil od žumanaca dodati omakšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu, preliti je još toplim filom od jagoda i sačekati da se ohladi.
2. Preko ohlađenog fila od jagoda naneti žuti fil i poravnati.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i naneti preko žutog fila.