Torta od kajsija
POTREBNO JE: (za 10 osoba)
Priprema: 40 min. Pečenje: 25 min. Mirovanje: 30 min.
Za kore:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za fil:
- 2 pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 8,5 dl mleka
- 1 margarin
- 2 dl slatke pavlake
- 600 g kompota od kajsija
Za dekoraciju:
- 2 kašike šećera
- 1 bezbojni preliv za tortu
- 2,5 dl vode
- 200 g kompota od kajsija
- 2 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca, te ih umutiti u čvrst sneg.
2. Mikserom umutiti žumanca, šećer, brašno i prašak za pecivo.
3. Umućenoj masi dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je poprečno preseći napola kako bi se dobile dve kore.
Fil:
1. U dubljoj šerpi kuvati 7 dl mleka dok ne proključa.
2. Sjediniti ostatak mleka sa praškom za puding, gustinom i šećerom, te dobro izmešati i sipati u ključalo mleko. Puding kuvati na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne.
3. Zgusnutu masu ostaviti da se ohladi, a zatim dodati margarin omekšao na sobnoj temperaturi i umutiti mikserom.
4. Kajsije iseći na kocke, a slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
5. U fil dodati šlag od slatke pavlake i kajsije, te polako promešati.
Finalni postupak:
1. U okrugao kalup za tortu staviti prvu koru, premazati je polovinom fila, a zatim preklopiti drugom korom i naneti ostatak fila.
2. Posebno sjediniti vodu, šećer i preliv za tortu, te kuvati dok voda ne proključa.
3. Gotov preliv sipati preko torte. Na kraju tortu dekorisati kajsijama i staviti je u frižider da se stegne. Zatim tortu izvaditi iz kalupa, pa bočne stranice premazati umućenom slatkom pavlakom.
REČ PLUS:
Voćne torte su po pravilu teške za spremanje, ali trud se svakako isplati! Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C, B
kompleksa, kalijuma i beta karotena pa pomaže organizmu da se odbrani
od bakterijskih infekcija, obnovi oštećena tkiva, u razvoju jačih zuba
i kostiju i poboljšava vid.