Torta od kestena
Za kore:
- 8 belanaca
- 480 g šećera u prahu
- 4 kašike limunovog soka
Za fil:
- 8 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 1 vanil-šećer
- 4 dl slatke pavlake
- 250 g kesten pirea
- 1 kašičica ruma
- 50 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenog lešnika
- 100 g bele čokolade
- 5 kašika pavlake
- 20 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
- 4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 2 belanceta sa 120 g šećera u prahu i 1 kašikom soka od limuna u čvrst šam.
2. Šam od belanaca sipati u poslastičarski džak pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje gomilice u obliku puslica kako bi oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj rerni na 110 ºC 90 min. dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom i umutiti mikserom. Sipati u nju 1 dl slatke pavlake te zagrevati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin dodati u ohlađeni fil od žumanaca, promešati i podeliti na 3 dela.
3. U prvi deo fila dodati kesten pire, rum i mleveni keks. U drugi dodati mlevene lešnike, a u treći rendanu belu čokoladu i pavlaku.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati filom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim naneti fil od lešnika i preklopiti trećom korom. Na kraju naneti fil od bele čokolade i preklopiti poslednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
Izvor: Dobra hrana