Torta od sira i bele čokolade

by | februar 19, 2013

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 1,5 dl mleka

Za fil:

  • 5 dl mleka
  • 10 g želatina u prahu
  • 1 dl kisele pavlake
  • 2 dl slatke pavlake
  • 150 g krem sira
  • 200 g bele čokolade
  • 3 jajeta
  • 160 g šećera u prahu
  • 250 g malina

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

Kora:

1. Puter umutiti sa šećerom u prahu.
2. Mleveni keks preliti mlekom i dobro izmešati.
3. Sjediniti smesu od putera sa natopljenim keksom pa ručno izmešati.

Fil:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Žumanca odvojiti od belanaca i umutiti sa 80 g šećera. Potom kuvati na pari da se dobije gust fil. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu belu čokoladu, 1 dl mleka, i mešati dok se ne dobije ujednačena smesa. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Sjediniti ga sa preostalim mlekom pa promešati i ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag a zatim u nju dodavati kašiku po kašiku želiranog mleka muteći mikserom dok se ne dobije gusta smesa.
4. Ohlađeni fil od žumanaca sjediniti sa kiselom pavlakom i krem sirom. Potom dodati u njega fil od slatke pavlake i želiranog mleka i polako promešati varjačom.
5. Belanca umutiti sa preostalim šećerom u čvrst sneg pa dodati filu od žumanaca i polako promešati. Na kraju dodati maline i promešati varjačom.

Finalni postupak:

Članak se nastavlja posle reklama

1. U okrugao kalup za tortu sipati smesu za koru i poravnati. Preko nje naneti pripremljen fil i ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
2. Sutradan tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: