Torta od sira i višanja
za 10 osoba
vreme pripreme: 80 min.
pečenje: 15 min.
POTREBNO JE:
Za koru:
- 4 jajeta
- 75 g šećera
- 50 g gustina
- 50 g brašna
- 0,5 dl likera od višanja
Za fil od sira:
- 500 g neslanog švapskog sira
- 5 dl slatke pavlake
- 4 dl kisele pavlake
- 15 g želatina u prahu
- 150 g šećera
- rendana kora od jednog limuna
Za fil od višanja:
- 800 g kompota od višanja bez koštica
- 100 g šećera
- 1 puding od višnje
Za dekoraciju:
- 2,5 dl soka od višanja
- 1 crveni preliv za kolače
PRIREMA:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa 50 g šećera, dodati šam od belanaca i polako promešati.
3. Na kraju dodati brašno i gustin pa promešati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 15 min.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprskati likerom od višanja.
Fil od sira:
1. Želatin preliti sa 12 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. Posebno umutiti kiselu pavlaku, šećer i švapski sir u kremastu masu. Dodati šlag od slatke pavlake, rendanu koru limuna, nabubreo želatin i polako promešati.
Fil od višanja:
1. Višnje procediti od soka, pa izmeriti koliko ima soka od višanja i po potrebi doliti vode tako da ukupno bude 4 dl tečnosti.
2. U manju šerpicu sipati 3 dl razređenog soka od višanja, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
3. Posebno umutiti puding od višnje u preostaloj tečnosti i sipati u ključali sok. Kuvati uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne.
4. U topao puding dodati višnje.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za torte. Preko kore sipati još topao puding od višanja i ostaviti da se stegne.
2. Zatim naneti fil od sira i poravnati.
3. Preliv za kolače pripremiti sa sokom od višanja prema uputstvu sa kesice i preliti preko fila od sira.
Savet plus: Gotovu tortu staviti u frižider dase stegne pre služenja.
Izvor: Dobra hrana