Torta sa lešnikom i kikirikijem
Za kore:
- 12 belanaca
- 3 jajeta
- 15 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 15 kašika mlevenih lešnika
- 1,5 prašak za pecivo
Za fil:
- 12 žumanaca
- 3 pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 10 kašika šećera
- 250 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 200 g mleka u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g mlevenih lešnika
- 200 g kikirikija
Za dekoraciju:
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 40 g bele čokolade za kuvanje
- 4 kašike slatke pavlake
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti četiri belanceta u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U pripremljeni šam dodati jedno umućeno celo jaje, 2 kašike brašna, pola praška za pecivo i 5 kašika mlevenih lešnika pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima, pa sipati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mleko u prahu te dobro izmutiti mikserom.
5. Pripremljenu smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi deo krupno seckani kikiriki.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od čokolade i preklopiti drugom korom.
2. Zatim naneti fil od kikirikija i preklopiti trećom korom.
3. Crnu čokoladu za kuvanje otopiti na pari sa slatkom pavlakom i preliti preko torte. Belu čokoladu takođe otopiti na pari i njome poprskati tortu.
Izvor: Dobra hrana