Torta sa malinama

by | april 25, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za fil od limuna:

  • 2,5 dl mleka
  • 4 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 10 g želatina u prahu
  • sok od jednog limuna
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 1 šlag fiks

Za fil od malina:

  • 300 g malina
  • 10 g želatina u prahu
  • 4 belanceta
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 100 g šećera
  • 1 šlag fiks

Ostali sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 150 g piškota
  • 300 g malina
  • 3 dl slatke pavlake

Priprema:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa dodati šam od belanaca i promešati. U dobijenu smesu dodati brašno i gustin te polako promešati varjačom.
3. U okruglom kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru. Pečenu koru poprečno preseći napola da se dobiju dve kore.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil od limuna:

1. Žumanca i šećer umutiti mikserom.
2. Mleko sipati u manju šerpu i ostaviti da proključa. Potom dodati smesu od žumanaca i kuvati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smesu od žumanaca i mleka dodati sok od limuna, nabubreo želatin i promešati.
4. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati u smesu od žumanaca i promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil od malina:

1. Maline sjediniti sa 50 g šećera i izmiksati.
2. Belanca umutiti na pari sa preostalim šećerom da se dobije čvrst šam.
3. Slatku pavlaku sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag.
4. Sjediniti krem od malina, šam od belanaca, šlag od slatke pavlake i nabubreo želatin pa promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od malina i preklopiti drugom korom.
2. Potom naneti fil od limuna, poslagati maline i celu tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
4. Bočne stranice torte obložiti piškotama i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: