Tortilje u bešamel sosu
Potrebni sastojci:
1 pakovanje tortilja
1 glavica crnog luka
350 g mlevene junetine
50 g dimljenog suvog vrata
50 g mariniranih šampinjona
50 g kečapa
100 g krem sira
1 zelena salata
1 crvena paprika
4 kašike ulja
origano, so
Za preliv:
80 g margarina
2 kašike brašna
4 dl mleka
1 jaje
150 g kačkavalja
muskatni oraščić, so
Priprema:
1. Crni luk i papriku očistiti i iseći na kockice, suvi vrat takođe iseckati na kockice, a marinirane šampinjone na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku, te i nju kratko propržiti.
3. Potom dodati mlevenu junetinu i dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi dok meso ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati suvi vrat, marinirane šampinjone, kečap, origano i začine po ukusu, pa još malo prodinstati.
5. Tortilje ispeći sa obe strane u nepodmazanom teflonskom tiganju.
6. Pečene tortilje premazati tankim slojem krem sira, naneti list zelene salate i premazati filom. Zatim ih urolovati i poređati u nauljenu vatrostalnu činiju.
7. U manjoj šerpi otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i uz neprestano mešanje pržiti dok se sos ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu i ostaviti da se prohladi.
8. U prohlađenu smesu dodati jaje i promešati.
- Pripremljene tortilje preliti sosom i posuti rendanim kačkavaljem. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.