Tradicionalni italijanski kolač: Panforte

by | mart 1, 2016

Tradicionalni italijanski kolač priprema se od davnina, a prema poznatim izvorima datira još iz 12. veka. Iako se prvobitno spravljao za svečane prilike, sladokusci širom sveta danas uživaju u njegovom čarobnom ukusu tokom cele godine.

Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Za testo:
– 150 g meda
– 150 g žutog šećera
– prstohvat đumbira
– prstohvat cimeta
– 80 g brašna
– 200 g suvih smokava
– 100 g pečenih lešnika
– 120 g badema
– 100 g čokolade za kuvanje
– rendana kora od jednog limuna
– 100 g šećera u prahu

Priprema:
1. U vanglici za mešenje sjediniti brašno, đumbir, cimet i rendanu koru limuna. Polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Bademe kratko blanširati u vodi a zatim ih procediti od suvišne tečnosti i oguliti.
3. U smesu od brašna i začina dodati seckane suve smokve, pečene lešnike i blanširane bademe, pa promešati.
3. Posebno sjediniti med i žuti šećer, te kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Pripremljenu smesu preliti preko seckanih sastojaka i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena masa.
5. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i presuti u nju smesu za kolač. Nauljenim rukama poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 160ºC oko 30 min.
6. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim iseći na kockice željene veličine i posuti šećerom u prahu.

Tagovi: