Tradicionalni specijalitet: Punjene suve paprike
Suve punjene paprike imaju sasvim drugačiji ukus od svežih. Na jugu Srbije gotovo da nema svečanijeg ručka bez punjenih suvih paprika, svejedno da li posnih ili mrsnih. Ono što je zajedničko za sve ove recepte jeste da se suve paprike operu, očiste od drški i semenki i preko njih se sipa vrela voda kako bi se omekšale i lakše se punile. Preko njih se onda stavi neka tacna koja ih pritisne ne dozvoljavajući im da isplivaju na površinu. Potrebno je oko 20 manjih ili 15 većih suvih paprika. Dok stoje u vrućoj vodi, potrebno je pripremiti nadev.
Sastojci:
20 suvih paprika
500 g mlevenog mešanog mesa
4 glavice crnog luka
2 šargarepe
100 g pirinča
2 rendana krompira
ulje
so
biber
mešavina začina
mlevena paprika
Priprema
Luk iseckati, šargarepu izrendati, pirinač oprati i ostaviti ga u vreloj vodi da nabubri. Na malo ulja dinstati luk i šargarepu dok ne omekšaju, pa dodati mleveno meso, malo soli. Pirinač ocediti i sjediniti ga sa mesom. Umešati i rendani krompir, zatim biber, mešavinu začina i mlevenu papriku. Nastaviti sa dinstanjem. Suve paprike očistiti od drški i semenki. Držati ih malo u toploj vodi, kako bi omekšale. Pripremljenom masom puniti paprike i ređati ih u šerpu. Naliti vodom da ogreznu i kuvati. Na kraju paprike zapržiti (u vrelo ulje staviti mlevenu papriku i promešati) i zapeći ih u zagrejanoj rerni.
Recept dana: Slani mafini sa feta sirom