Tri brza recepta za ukusne i neobične sosove
Kada ne znate kako da poboljšate ukus nekom jelu – napravite sos! Samo malo mašte i veštine potrebno je da pripremite ukusne umake ili sosove čija će harmonija ukusa obradovati nepca i naizgled jednostavno jelo pretvoriti u pravi specijalitet.
U nastavku možete pročitati tri recepta za sosove koje obavezno morate da pripremite. Nežna pulpa bundeve, sočni patlidžan i orašast ukus kikirikija zasigurno će ostaviti veliki utisak na vas i sigurni smo da ih nećete pripremiti samo jednom.
Sos od bundeve
Sastojci:
– 700 g bundeve
– 200 ml pavlake za kuvanje
– 1 kašika brašna
– 700 ml vode
– 1 kašika smeđeg šećera
– 1/2 kašičice mlevenog kima
– 1/2 kašičice mlevenog korijandera
– so i biber po ukusu
– 1 kašika maslinovog ulja
– 3 čena belog luka
Priprema:
1. Bundevu iseckati na što manje kockice.
2. Pavlaku za kuvanje pomešati sa kašikom brašna vodeći računa da se ne naprave grudvice.
3. U tiganj sa zagrejanim uljem dodati iseckan beli luk i kim, promešati i odmah dodati bundevu. Ponovo promešati pa sipati vodu.
4. Kada voda proključa, posoliti i pobiberiti, dodati malo karanfilića, kašiku šećera pa smanjiti vatru i kuvati još 15-ak minuta, odnosno dok bundeva ne omekša. Tada umešati pavlaku sa umešanim brašnom, probati pa po želji još začiniti.
Služiti toplo uz njoke ili pak kuvanu teletinu.
Još ukusnih recepata za sosove potražite OVDE.