Turska pita
Sastojci:
Za testo:
- 400 g mekog brašna
- 1/2 svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 dl vode
- 1 dl mleka
- 1 kašika maslinovog ulja
- so
Za fil:
- 200 g pelata paradajza
- 1 luk
- 2 paprike
- 400 g mlevene junetine
- 200 g kačkavalja
- 4 kašike ulja
- začin C, biber
Priprema:
Testo:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleko, vodu, šećer, kvasac, ulje i malo soli, te postepeno dodavati brašno, meseći sve vreme dok se ne dobije glatko i elastično testo.
2. Pripremljeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Luk sitno iseckati, papriku i pelat paradajza iseći na kocke, kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti luk i papriku, a zatim dodati mleveno meso i pelat paradajza, pa začiniti po ukusu i dinstati dok svi sastojci ne omekšaju.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo podeliti na četiri dela, te svaki deo razvući ručno i zavrnuti krajeve da se dobije izgled pite prikazan na slici.
2. Oblikovane pite premazati pripremljenim filom i posuti kačkavaljem pa ih staviti u zagrejanu rernu da se peku dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana