U susred Food Talku: Raznovrsni poljski doručak koji će zadovoljiti svačiji ukus
Kada je o hrani reč, Poljaci vole da širok spektar ukusa i namirnica, pa ćete za doručkom u Poljskoj moći da uživate u brojnim jelima i specijalitetima.
Lokalno poznat kao „Jajecznica“, tradicionalni poljski doručak čini omlet sa kriškama domaće kobasice i (uglavnom) dve palačinke od krompira. Na meniju je neretko i hleb ili tost sa raznim namazima i poljskom kobasicom, paradajzom i kiselim krastavcima. Prava poslastica je tradicionalni poljski sir, koji se može jesti sam, ali i posoljen ili zaslađen medom ili šećerom.
U zimskim mesecima, poljski doručak se uglavnom sastoji iz tople ovsene kaše sa dodatkom kakaa.
Oni koji za doručak vole da pojedu nešto slatko, na hleb će namazati domaći džem, najčešće od šljiva, malina ili ribizli.
Uz doručak se uglavnom pije kafa, a deca uživaju u čaju ili toplom kakau.
Poljaci izbegavaju „tešku“ hranu za doručak, pa teško da ćete na ujutru pojesti meso ili krompiriće, ali ćete u raznovrsnom poljskom meniju zasigurno naći ukusnu i zdravu hranu, odličnu za početak dana, u kojoj ćete uživati.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Tekst: Life Content
Izvor: Hostel Bookers, Wikipedia