U susret Food Talku: Egzotičan i ukusan havajski doručak
Obroci na Havajima predstavljaju savršen spoj egzotičnih, ukusnih i zdravih namirnica. Havajska kuhinja razvila se pod brojnim uticajima drugih kultura, ali su stanovnici ovog ostrva sve ”preuzete” recepte modifikovali i pretvorili u posebna jela tipična za ovaj egzotični predeo.
Zaista je teško zamisliti da stanovnici ovih tropskih ostrva jedu bilo šta drugo osim voća. Naravno, u doručak je uključen i đevrek, ali prosečan Havajac na svojoj dasci za surf sve te kalorije sagori za samo nekoliko minuta.
Jedan od najčešćih sastojaka havajskog doručka je ”spam”, šunka u konzervi, koja se najčešće servira iseckana i prodinstana u tiganju, uz prženi ananas.
Havajci su razvili svoju verziju tosta koji jedu za doručak. Tako koriste slatki havajski hleb isećen na deblju parčad, koji umaču u sos napravljen od jaja, mleka, vanile i cimeta, potom isprži i servira sa ananasom.
Pod uticajem portugalske kulture, Havajci su prihvatili i doručak sastavljen od kobasice, jaja i pirinča, koji takođe spada među tradicionalne havajske obroke.
Poseban specijalitet je ”poi”, jelo napravljeno od biljke taro, koja se kuva dok se ne pretvori u tečnost. Ovo jelo se može naći na meniju i za doručak, i za ručak, i za večeru.
Obavezan deo svakog havajskog doručka, ali i drugih obroka u danu, jeste sveže voće. Najčešće se jede ananas, guava, rajsko voće, mango i kokos.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Tekst: Life Content
Izvor: Hostel Bookers, eHow.com