U susret Food Talku: Kako se drugi narodi ponašaju za stolom
U Indiji je nepristojno jesti levom rukom, u Japanu uspraviti štapiće, u Meksiku jesti takose viljuškom, u Engleskoj piće dodati na desnu stranu, a u Kini okrenuti ribu. Otkrivamo vam globalni bonton!
U Japanu ne smete držati štapiće uspravno
U Japanu biste mogli izazvati pravu zbrku za stolom ako odložite svoje štapiće za jelo u pogrešnom smeru, jer ćete tim, zapadnjacima neprimetnim manirom, možda podsetiti Japanca na pogreb njegove bake, kaže Din Alen Foster, autor priručnika “Globalni bonton”, u kom objašnjava pravila pristojnog ponašanja za stolom u 15 zemalja sveta, i kako izbeći neprilike nepoznavanjem nečije kulture.
Tako u Japanu između zalogaja štapići treba da budu smešteni ispred onoga koji jede, paralelno sa ivicom stola i nigde drugo, objašnjava instruktor kuvanja Mineko Takane Moreno. Stavljanje štapića uspravno u činiji riže je najgore što možete da učinite, jer se na tradicionalnim japanskim pogrebima ona stavlja kraj pokojnika.
Ne držite viljušku u ustima na Tajlandu
Dok jedete jelo sa pirinčom, umesto da hranu ustima prinosite voljuškom, koristite je samo kako biste hranu gurnuli u kašiku. Postoje izuzeci kod tradicionalnih jela iz severnog Tajlanda, koja se jedu isključivo s rukama.
Takođe, ako je samo jedna namirnica na tanjiru, tada se može jesti viljuškom, pod uslovom da to nije pirinač. Jesti pirinač pomoću štapića nešto najgore što na Tajlandu možete učiniti, jer njihova kultura to smatra neukusnim.
Levom rukom se ne sme jesti na Bliskom Istoku, u Indiji i nekim delovima Afrike
U južnoj Indiji levom rukom ne biste smeli ni dotaknuti tanjir. Razlog tome su verovanja da je leva ruka prljava, jer se povezuje s telesnim funkcijama. Ako ste levoruki, slobodno se koristite levom rukom, ali onda iz hranjenja izostavite desnu ruku. Isto pravilo važi na Bliskom istoku i u nekim delovima Afrike.
U Gruziji je nepristojno pijuckati vino
Na onome što žitelji Gruzije nazivaju “suprom”, a što u prevodu znači tradicionalno slavlje, vino teče u potocima. Pravilo je da ko god se nađe na slavlju, čašu vina treba da eksira. Ipak, čaše su srazmerno male, pa je ta aktivnost lakša.
U Meksiku se takosi ne jedu nožem i viljuškom
Meksikanci smatraju da je jedenje takosa nožem i viljuškom smešno i snobovski. Drže da je to isto kao i jedenje Mekonaldsovog hamburgera srebrnim priborom za jelo.
U Italiji se kapućino pije samo pre podne
Neki Italijani kažu da im kapućino posle podneva uznemiruje želudac, drugi ga vide kao lošu zamenu za obrok, pa nikad nećete videti Italijana koji ga naručuje posle 15 sati ili nakon obilne večere. Ako vam je potrebna doza kofeina, bolje rešenje je espreso.
U Britaniji se piće dodaje na levu stranu
U Britaniji se vino prema tradiciji dodaje na levu stranu, jer su to mornari nekad radili za sreću. Zbog toga se smatra velikim gafom proslediti flašu na desnu stranu, ali je i veliki gaf ne dodati je uopšte.
U Francuskoj se ne jede hleb za predjelo
Umesto da hleb jedete kao predjelo, jedite ga s drugom hranom na kraju svakog jela, naročito sa sirom koji se poslužuje. Ono što se u gotovo svim tradicijama smatra nepristojnim je stavljanje parčeta hleba na sam sto, a ne u svoj tanjir, ali to je Francuzima sasvim prihvatljivo.
U Kini se riba ne okreće
Iako ste se možda navikli da okrenete ribu nakon što je jedna strana pečena, to ne radite u Kini, a osobito ne u Hong Kongu. To je zato što se okretanje ribe smatra nesrećom u Kini, a najpraznoverniji uopšte neće doticati donju stranu.
U Italiji ne tražite parmezan
Stavljanje parmezana na picu u Italiji je ravno grehu, a i mnoga druga tradicionalna italijanska jela s testeninom ne jedu se s parmezanom, već nekom drugom vrstom sira ili bez njega. Stoga važi pravilo da ako vas ne nude, nemojte ni tražiti.
U Čileu se ništa ne jede rukama
Pristojnost za stolom je malo formalnija u Čileu nego u ostalim južnoameričkim zemljama. Zbog toga se tamo čak ni pomfrit ne jede rukama, već priborom.
U Koreji se čaša drži s dve ruke
Ako vam u Koreji piće u ruke daje neko stariji od vas, iz poštovanja bi trebalo da čašu primite s obe ruke. Takođe, ne smete početi sa jelom dok najstariji muškarac u kući ne sedne za sto, niti ustati od stola dok svi ne završe sa jelom.
U Rusiji se votka ne odbija
Votka se u Rusiji uvek pije čista, pa čak i bez leda. Dodavanje bilo kakvih sastojaka smatraju zagađivanjem čistoće alkohola. Ako vam neko ponudi votku, smatrajte to znakom dobrodošlice koji se ne odbija.
Kada pijete kafu s Beduinima, protresite šoljicu na kraju
Tipično, svaki Beduin će vam nastaviti dolivati kafu sve dok čašu ne zatresete dva do tri puta. To je znak da vam je dovoljno kafe.
U Brazilu pazite sa žetonima
U „Kuraskari“, brazilskom restoranu s odrescima, hrana se naručuje žetonima. Ako konobar izađe iz kuhinje s nečim što vam se sviđa, pazite da žeton koji se nalazi na vašem stolu bude okrenut tako da je zelena strana prema gore. Ako ne želite da vam se više donosi, okrenite crvenu stranu prema gore.
Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.
Izvor: 24 sata