U susret Food Talku: Predstavljamo vam japansku nacionalnu kuhinju
Poznata po sezonskoj hrani i vrhunskom kvalitetu sastojaka, Japanska kuhinja postaje vodeći trend širom sveta.
Beli pirinač i soja su sastojci koje možete da očekujete u skoro svakom japanskom specijalitetu. Osnovni princip japanske kuhinje je da obrok mora biti rafiniran umetnički doživljaj, kako za oči, tako i za dušu čoveka.
Svaki obrok, koliko god bio jednostavan, sastoji se od supe, jednog jela od ribe, kuvanog pirinča i obavezne turšije. Ako je verovati Mišelinovom vodiču za svetske restorane, Tokio je „najukusniji“ grad na planeti.
Pirinač, koji je od velike važnosti za japansku kuhinju i kulturu, često mogu da zamenu nudle, ili rezanci, koji se mogu naći u supama. Svakako najpoznatije japansko jelo je suši, a kako možete da ga napravite saznajte OVDE.
Saveti +
- Vreli peškir
Pre jela, u većini restorana u Japanu doneće vam ili vreo peškir ili vlažnu maramicu u kesici. Ovo služi da se obrišu ruke pre jela (ne posle). Smatra se nekulturnim da se s njim briše lice ili bilo koji drugi deo tela osim ruku.
- Posude
Pirinač ili supa se jede tako što se podigne posuda levom rukom, a štapići se koriste desnom. Ili obrnuto, u slučaju da ste levoruki. Tradicionalno, štapići su se držali desnom rukom, a posuda u levoj I japanska deca su učena da razlikuju desnu od leve strane po tome šta se u kojoj ruci drži. Ipak, danas je prihvaćeno ako jedete levom rukom. Posude mogu da se prinesu ustima, ali usta nikako ne bi smela da ih dotaknu, osim ako ne pijete supu.
- Soja sos
Soja sos se obično nalazi u činijici za umakanje i stavlja se preko tofu sira i rendanih jela od rotkve, kao i na sirovo jaje kada se sprema „jaje na pirinču“. Soja sos nikako ne sme da se stavi na pirinač ili supu. Bacanje soja sosa se smatra nekulturnim.
- Štapići
Štapići se nikada ne ostavljaju da vertikalno u pirinču, pošto to liči na štapiće od tamjana (koji se tako stavljaju u pesak) koji se koriste za ponude mrtvima. Ne smatra se uljudnim da štapićima bodete hranu ili da njima pokazujete. Veoma je nekulturno da grizete štapiće.
- Zajedničko jelo
Kada uzimate hranu iz posude sa jelom koju svi koriste, osim ako nije u pitanju porodica ili bliski prijatelji, okrenite štapiće kako bi uzeli hranu. To se smatra čistijim. Ako ne tako, uzmite poseban par štapića da bi njime prebacili hranu u vašu posudu.
- Deljenje hrane
Ako delite hranu sa nekim drugim, prebacite je direktno sa jednog tanjira na drugi. Nikada ne prebacujte hranu sa više štapića, pošto to podseća na prenošenje kostiju u toku sahrane.
- Jedite kada vas posluže
Obično se pirinač pojede do poslednjeg zrna. Ne smatra se lepim ponašanjem ako ste izbirljivi po pitanju hrane. Nije uobičajeno da imate posebne zahteve u restoranima. Smatra se nezahvalnim ako postavljate ovakve zahteve, posebno ako ste ugošćeni ili ako ste u poslovnom okruženju. Lepo ponašanje nalaže da poštujete izbor domaćina.
- Piće
Čak i u neformalnim situacijama, ispijanje alkohola počinje sa zdravicom kada su svi spremni. Nije uobičajeno da sipate samo sebi piće. Uobičajeno je da sipate prvo drugima, pa sebi. Kada vam neko sipa piće, držite čašu sa obe ruke i zahvalite im se.
Više o regionalnoj koferenciji „Food Talk 2013“ pročitajte OVDE.
Tekst: Life Content
Izvor: www.hotelclub.com, stvarukusa.rs