U susret Food Talku: Slatki švedski doručak

by | maj 22, 2013

Švedski doručak najčešće sadrži švedsku palačinku, poznatu kao „Pannkakor“. U pitanju je tanka palačinka, pečena sa obe strane, koja se obično služi sa slatkim, voćnim pekmezom. Uz to se pije mleko, jogurt ili čaj.

svedski dorucak

„Havregrynsgröt“ je takođe popularan dodatak švedskom jutarnjem obroku. Ovaj ovseni griz jede s mlekom i pireom od jabuka. Male palačinke zvane „Plätter“ takođe se mogu naći u švedskom doručku, ali se u njima uživa i u ostalim delovima dana.

Još jedan favorit švedskog stola za doručak je „Filmjölk“. Ovo švedsko mleko nalik jogurtu poznato je širom sveta i mnogim Šveđanima upravo ono najviše nedostaje kada su daleko od kuće. Gusto je i ukusno, a za doručak se jede jednostavno sa kuvanim bobicama, ovsenim pahuljicama, cimetom, šećerom ili marmeladom.

Osim slatkih poslastica, švedski doručak može da sadrži i tradicionalni hleb „Smörrebröd“. Ovaj crni, hrskavi hleb pravi se od neprosejanog brašna. Na njega se najčešće maže maslac, a jede se sa lososom, mariniranim haringama, školjkama, hladnim mesom ili sirom.

Članak se nastavlja posle reklama

I njihovi skandinavski Susedi, Danci, imaju sličan doručak. Tako, na trpezi prosečnog Danca najčešće ćete naići na raženi hleb, sireve, salamu, paštetu, med, džem, a ponekad i nekoliko kockica čokolade. Pomalo nas je iznenadila činjenica da pripadnici ovog severnog naroda gotovo uopšte ne jedu slaninu.

Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.

Tekst: Life Content
Izvor: Hostel Bookers, Electrolux.hr

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: