U susret Food Talku: Vijetnamski doručak za one koji žele nešto drugačije

by | jun 8, 2013

Vijetnamska kuhinja poznata je po upotrebi prirodnih i svežih sastojaka, minimalnom korišćenju ulja pri pripremanju obroka i jelima čiji su glavni sastojci razni biljni začini i povrće. Obroci u Vijetnamu, a posebno doručak, veoma su zdravi, ali i ukusa drugačijeg od svega što ste do sada probali, pa se može reći da hrana u Vijetnamu nije za svakoga.

Vietnam

Prema tradiciji, prvi obrok u danu Vijetnamci imaju u svom domu, ali zbog modernizacije životnog stila oni se sve češće odlučuju i za doručak u restoranima.

Doručak se uglavnom sastoji od mesnih prerađevina u grizu. Na slici je prikazana kaša sa svinjetinom, a vijetnamski doručak najčešće sadrži klice pasulja, svinjska creva punjena paprenim mlevenim mesom, seckano svinjsko srce, želudac i krvavi puding. Uz ovu papazjaniju uglavnom se dobijaju i male krofnice. Morate priznati da doručak Vijetnamca baš i ne liči na hleb sa margarinom.

Popularno jelo je i ”pho”, koje je jednako omiljeno i u Vijetnamu i van njega i često se spominje kao simbol vijetnamske gastronomije. Radi se o supi napravljenoj od kuvane svinjetine (pho bo) ili piletine (pho ga), i velikog broja začina koji određuju ukus. Dodaje se kiseli kupus, prženi kikiriki, boranija, peršun, bosiljak, limeta i beli luk. Služi se uz rezance od pirinča, a dodaju se i limunov sok i čili ili riblji sos.

Članak se nastavlja posle reklama

phohanoi1

Dok je ”pho” popularniji na severu države, stanovništvo na jugu radije će izabrati ”hu tien”, supu sa mesom, povrćem i rezancima. U ruralnim predelima jede se ”xoi”, poznat i kao „lepljivi pirinač“, koji se često servira sa kikirikijem ili pasuljem.

Uz doručak se pije zeleni čaj, koji se u restoranima često dobija besplatno. U Vijetnamu se uglavnom pije jaka kafa, napravljena od zrna sorte robusta.

Članak se nastavlja posle reklama

Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.

Autor: Life Content
Izvor: Hostel Bookers, wikipedia

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: