U susret konferenciji „Food Talk 2014“! Vesna Dedić: Junaci mojih dela uvek jedu ono što sam kuvala tog dana!

by | septembar 1, 2014

vesna-dedic

Druga „Food Talk“ konferencija održaće se 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Panelu „Doručak na travi“ aromu će dati njegova moderatorka Vesna Dedić, koja nam upravo otkriva koliko su mirisi i ukusi važni u njenim knjigama i emisijama:

„Vrlo često me novinari pitaju šta je to autobiografsko u mojim romanima i ja im uvek kažem, ali do sada nikom nisam rekla – a meni je baš važno – da moji junaci tokom ljubavnih razgovora uvek jedu ono što ja u stvarnom životu tih dana kuvam ili u čemu sam uživala tokom neke romantične večere. U romanu ‘Zauvek u srcu’ jedan od najlepših delova, uz koji čitateljke plaču, jeste onaj kada sveže razvedena glavna junakinja opisuje osećaj smirenja dok se u njenom podstanarskom stanu mešaju mirisi kupke za bebe i pudinga od čokolade. U narednom ‘Sunce meni, sunce tebi’ trenutke strasti zaljubljenih junaka prate ukusi prpečenog hleba umočenog u marinade i njeguškog sira uz crveno vino, dok najbolje drugarice gledaju zalazak sunca na plaži, sa nogama u plićaku“, priča Vesna i nastavlja u istom maniru:

„U romanu ‘Ti si meni sve’ sve važno se dešava za šankom, u trpezariji glavne junakinje, uz miris pršuta i maslinovog ulja na ovalu, a glavni junak osvaja je celu kada u zoru – posle noći pune strasti – kupuje za njene sinove najbolji burek u Beogradu. U novom romanu ‘Zagrli me’ light motiv je vezan za ukus slatkih makarona sa prezlama koje glavna junakinja sprema fatalnom ljubavniku, a to je bilo jelo koje su moji ukućani zimus redovno tražili. U pauzama pisanja brzo sam ih pravila, odvajajući šerpicu za sebe, jer ja volim i sa prezlama i sa orasima. Naravno, kada sam završila pisanje romana, dijeta i teretana su postale teži deo moje svakodnevice“.

„Koliko je hrana bitna u onome što pišem, govori i činjenica da sam – spremajući istorijsku melodrama “Pola duše” – dane provela po bibliotekama, jer sam želela da pronađem omiljena jela članova porodica Obrenović, Karađorđević i Petrović. Bila sam ponosna kada su mi pozavaoci dinastičkih jelovnika odali priznanje. Moj odnos prema hrani i stvaralaštvu oslikava se i kroz emisiju „Balkanskom ulicom“. Skoro da je redovno pitanje o mirisima detinjstva, koje nas vodi ka priči o pohovanim šniclama ili kiflicama, koje mame šalju studentima u Beograd, ili na jelo koje ih uvek čeka, kada se iz velikog grada vraćaju u zavičaj. Govor hrane je uvek vrlo intiman. Prezirem kada me neko pita „šta si danas kuvala“. To mi je veće zadiranje u intimu nego pitanje „kolika ti je plata“. Kao što postoje pesme koje nas vraćaju u momente sreće i tuge, tako postoji i hrana koja nas podseća na trenutke kada smo sa nekim, makar i sa samim sobom, bili bliski, kao i one kada smo se jedni od drugih udaljavali“, priča Vesna za kraj.

Članak se nastavlja posle reklama

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže i Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDE, a sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: