Ukusan i zdrav ručak – glavni sastojak tikvice: Ova jela će se svideti i ljubiteljima mesa

Spremite tikvice na više načina

by | april 1, 2020
recept tikvice

Danas vam predlažemo nekoliko jela koja mogu biti kako dodatak ručku, tako i užina ili ceo obrok. Reč je o receptima u kojima su glavna „zvezda“ tikvice

Slani mafini

Potrebno je:

* 2 manje tikvice
* malo soli
* 2 jajeta
* kesica praška za pecivo
* 180 ml jogurta
* 4 kašike ulja
* 2 čaše (od jogurta) oštrog brašna

Pileći bataci u pivu – Gastro uživancije

Tikvice oljuštite, narendajte, posolite i ostavite 10 minuta da odstoje. Za to vreme umutite jaja sa jogurtom, brašnom i uljem, pa dodajte tikvice ne cedeći ih. Sve dobro sjedinite i punite kalupe za mafine. Ako imate, u smesu možete da dodate malo začinskog bilja i parmezana. Pecite ih 30 minuta na 200 stepeni.

Mafine služite malo prohlađene, uz kiseli mlečni napitak ili sezonsku salatu, pišu novosti.rs.

Pohovane tikvice

Potrebno je:

Članak se nastavlja posle reklama

* 2 tikvice
* so
* brašno po potrebi
* kašika prezli

Tikvice oljuštite i iseckajte na tanje kolutove ako su veće, ili na šnite ako su manje. Posoliti i ostaviti pola sata da se voda iz njih ocedi. U jednu posudu staviti brašno. U drugoj posudi umutite dva jajeta i kašiku prezli. Oceđene tikvice najpre uvaljajte u brašno, a potom u jaja sa prezlama i pržite u već zagrejanom ulju dok ne porumene. Ništa prostije, a veoma ukusno!

Ovaj recept ćete primenjivati i onda kad korona bude daleka prošlost.

Članak se nastavlja posle reklama
recept tikvice

recept tikvice

Slojevita torta

Potrebno je:

Članak se nastavlja posle reklama

* 2 velike tikvice
* 6 jaja
* 6 kašika brašna
* seckan peršun
* 600 g kisele pavlake

Pikantno meksičko jelo: Naćosi za ručak, zašto da ne? (recept)

U 2 posude narendajte po jednu očišćenu tikvicu, posolite i ostavite 20 minuta da puste vodu. Za to vreme mikserom mutite 3 jajeta, oko minut, pa dodajte osceđene tikvice iz jedne posude i 3 kašike brašna, vodeći računa da smesa ne bude tečna. Ako je retka, dodajte još malo brašna i seckani peršun. Potom obložite pleh za pečenje pek-papirom i bez ikakvog namašćivanja izlijte smesu, lepo je poravnajte da bude iste debljine i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Dok se prva kora peče, na isti način spremite smesu za drugu. Prvu ispečenu koru izvadite iz rerne, odmah skinite pek-papir i vratite ga u pleh, pa izlijte smesu za drugu koru i pecite na isti način. Pečene kore prepolovite na jednake delove. Svaku koru premažite kiselom pavlakom i ređajte jednu na drugu u činiju za serviranje.

Slojevitu tortu pre služenja stavite u frižider da se dobro ohladi i sjedini, pišu novosti.rs.

Rolovane tikvice iz rerne

Potrebno je:

* 4 tikvice
* 3 jajeta
* 150 g feta sira
* 100 ml mleka
* 1-2 kašike kisele pavlake
* kašika brašna
* so, biber

Članak se nastavlja posle reklama

Posne torte koje se ne peku

Oprane tikvice isecite po dužini na veoma tanke listove. Na radnu površinu prvo stavite jedan listić, pa od njegove polovine drugi, pa treći, i na kraju četvrti. Na početak prvog listića stavite komadić feta sira i rolajte celom dužinom, vodeći računa da nije previše stisnuto. Slažite rolovane listove u vatrostalnu činiju premazanu puterom ili margarinom, a zatim stavite u rernu na 200 stepeni da se peče 15 do 20 minuta. Za to vreme umutite jaja, mleko, pavlaku, brašno, so i mleveni biber. Ako imate, možete da dodate i mrvljeni sir. Nakon 20 minuta pečenja, smesom prelijte rolovane tikvice i vratite ih u rernu da se peku još 20 minuta.

Gotovo jelo služite uz kiselo mleko, jogurt, kefir, i neku sezonsku salatu.

Prijatno!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Gettyimages