Ukusan i zdrav ručak – glavni sastojak tikvice: Ova jela će se svideti i ljubiteljima mesa
Spremite tikvice na više načina
Danas vam predlažemo nekoliko jela koja mogu biti kako dodatak ručku, tako i užina ili ceo obrok. Reč je o receptima u kojima su glavna „zvezda“ tikvice
Slani mafini
Potrebno je:
* 2 manje tikvice
* malo soli
* 2 jajeta
* kesica praška za pecivo
* 180 ml jogurta
* 4 kašike ulja
* 2 čaše (od jogurta) oštrog brašna
Tikvice oljuštite, narendajte, posolite i ostavite 10 minuta da odstoje. Za to vreme umutite jaja sa jogurtom, brašnom i uljem, pa dodajte tikvice ne cedeći ih. Sve dobro sjedinite i punite kalupe za mafine. Ako imate, u smesu možete da dodate malo začinskog bilja i parmezana. Pecite ih 30 minuta na 200 stepeni.
Mafine služite malo prohlađene, uz kiseli mlečni napitak ili sezonsku salatu, pišu novosti.rs.
Pohovane tikvice
Potrebno je:
* 2 tikvice
* so
* brašno po potrebi
* kašika prezli
Tikvice oljuštite i iseckajte na tanje kolutove ako su veće, ili na šnite ako su manje. Posoliti i ostaviti pola sata da se voda iz njih ocedi. U jednu posudu staviti brašno. U drugoj posudi umutite dva jajeta i kašiku prezli. Oceđene tikvice najpre uvaljajte u brašno, a potom u jaja sa prezlama i pržite u već zagrejanom ulju dok ne porumene. Ništa prostije, a veoma ukusno!
Ovaj recept ćete primenjivati i onda kad korona bude daleka prošlost.
Slojevita torta
Potrebno je:
* 2 velike tikvice
* 6 jaja
* 6 kašika brašna
* seckan peršun
* 600 g kisele pavlake
U 2 posude narendajte po jednu očišćenu tikvicu, posolite i ostavite 20 minuta da puste vodu. Za to vreme mikserom mutite 3 jajeta, oko minut, pa dodajte osceđene tikvice iz jedne posude i 3 kašike brašna, vodeći računa da smesa ne bude tečna. Ako je retka, dodajte još malo brašna i seckani peršun. Potom obložite pleh za pečenje pek-papirom i bez ikakvog namašćivanja izlijte smesu, lepo je poravnajte da bude iste debljine i pecite 20 minuta na 180 stepeni. Dok se prva kora peče, na isti način spremite smesu za drugu. Prvu ispečenu koru izvadite iz rerne, odmah skinite pek-papir i vratite ga u pleh, pa izlijte smesu za drugu koru i pecite na isti način. Pečene kore prepolovite na jednake delove. Svaku koru premažite kiselom pavlakom i ređajte jednu na drugu u činiju za serviranje.
Slojevitu tortu pre služenja stavite u frižider da se dobro ohladi i sjedini, pišu novosti.rs.
Rolovane tikvice iz rerne
Potrebno je:
* 4 tikvice
* 3 jajeta
* 150 g feta sira
* 100 ml mleka
* 1-2 kašike kisele pavlake
* kašika brašna
* so, biber
Oprane tikvice isecite po dužini na veoma tanke listove. Na radnu površinu prvo stavite jedan listić, pa od njegove polovine drugi, pa treći, i na kraju četvrti. Na početak prvog listića stavite komadić feta sira i rolajte celom dužinom, vodeći računa da nije previše stisnuto. Slažite rolovane listove u vatrostalnu činiju premazanu puterom ili margarinom, a zatim stavite u rernu na 200 stepeni da se peče 15 do 20 minuta. Za to vreme umutite jaja, mleko, pavlaku, brašno, so i mleveni biber. Ako imate, možete da dodate i mrvljeni sir. Nakon 20 minuta pečenja, smesom prelijte rolovane tikvice i vratite ih u rernu da se peku još 20 minuta.
Gotovo jelo služite uz kiselo mleko, jogurt, kefir, i neku sezonsku salatu.
Prijatno!