Ukusan ručak: Punjeno aromatično pile
Sastojci:
– 1 pile srednje veličine
– 150 g majoneza
– 1 kašika senfa
– sok od jednog limuna
– origano, bosiljak
– ruzmarin
– 1 glavica crnog luka
– 300 g pileće džigerice
– 100 g pirinča
– 200 g šampinjona
– mešavina začina, biber
– 0,5 dl ulja
– 1 jaje, so
Priprema
1. Pile natrljati začinima (origanom, bosiljkom, ruzmarinom, mešavinom začina i biberom).
2. Belo meso poprečno zaseći na svaki centimetar, te začiniti i proreze.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti majonez, senf, sok od limuna i dobro izmešati.
4. Fil: pileću džigericu očistiti od žilica i iseći na kocke, crni luk takođe iseći na kocke, a šampinjone na listove. Pirinač obariti u slanoj vodi a zatim ga ocediti od suvišne tečnosti. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati džigericu i šampinjone te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode dok svi
sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Potom dodati pirinač, jaje, začine po ukusu i promešati.
Finalni postupak:
1. Začinjeno pile napuniti pripremljenim filom pa otvor zatvoriti čačkalicama, a batake svezati.
2. Tepsiju nauljiti te u nju prebaciti pile i preliti ga umakom od majoneza.
3. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 45 min. Zatim skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.