Ukusno jelo od pečenog karfiola

by | januar 30, 2012

Zimi jedno od omiljenog povrća je definitivno karfiol. Umesto da ga poslužite samo kao salatu predlažemo ukusno jelo od pečenog karfiola.

Sastojci:

– 1 karfiol – srednje veličine
– 2 kom bundevice-koje imate
– 1 kom šargarepe
– 1 štapić celera
– 60 g kus-kusa ili tarane
– 4 kašike pavlake za kuvanje
– 1-2 kašika sirćeta
– 1 jaje
– 4 kašike ulja
– po potrebi mleka ili vruće vode
– začini: so, biber, tucana paprika, bosiljak, sveži peršun, muskatni oraščić, kardamon, beli luk u prahu.
– malo hlebnih mrvica
– 8 kom sira koji volite

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Karfiol očistite i razdvojite na cvetove, kuvajte u slanoj vodi ili na pari, da bude napola skuvan.

2. Bundevicu oljuštite i naseckajte na sitne kockice, posolite i dodajte 1/2 kašičice sirćeta, sjedinite i ostavite do upotrebe.

3. Kus-kuks malo posolite i prelijte kipućom vodom da ogrezne u vodi, poklopite, potrebno je 10- 15 minuta da mu se poveća volumen.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Ako koriste taranu, nju skuvajte u slanoj vodi i procedite.

5. Crni luk i celer sitno iseckajte, a šargarepu isecite na kolutove, ovako pripremljeno dodajte u već zagrejano ulje i dinstajte.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Kada je povrće napola gotovo dodajte oceđenu bundevicu i još dinstajte oko 5-7 minuta, ako je potrebno dodajte malo mleka ili vruće vode.

7. U međuvremenu dodajte začine, so i pavlaku za kuvanje i pola kašičice sirćeta.

8. Sklonite sa vatre, te dodajte pripremljen kus-kuks ili taranu i umućeno jaje kojem ste dodali malo mleka, zatim sve dobro sjedinite.

9. U vatrostalnu ili keramičku posudu dodajte malo ulja i poslažite kuvani karfiol, pa ga pospite sa malo hlebnih mrvica i na to dodajte pripremljenu smesu, protresite da se sve dobro rasporedi prelijte sa malo maslinovog ulja ako želite.

10. Ovako pripremljen karfiol stavite u već zagrejanu renu i pecite na 200’C oko 20 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

11. Par minuta pred kraj pečenja dodajte sir koji volite.

Tagovi: