Večera sa pet zvezdica
Zašto se ne biste bar za novogodišnju noć počastili lux jelovnikom? Osećajte se privilegovano – renomirani hotel Hyatt Regency, specijalno za L&Z, otkriva novogodišnji meni svog restorana Metropolitan Grill.
Panakota krem od karfiola, marinirani račići sa želeom i kavijar
Potrebno za krem od karfiola:
- 1 srednji karfiol,
- 200 ml slatke pavlake,
- 100 g putera,
- 2 lista želatina potopljena u hladnu vodu,
- 100 ml vode
Priprema:
Očišćen i isečen karfiol stavite u tiganj i prelijte vodom. Dodajte puter i dinstajte dok voda ne ispari. Dodajte slatku pavlaku i kuvajte dok ne postane gusto. Izblendirajte smesu u blenderu, dodajte list želea, so, biber i prespite u tanjir.
Potrebno za žele:
- 1 kg račića,
- 500 g povrća za supu (šargarepa, celer, crni luk, lovorov list),
- 6 listova želatina potopljenih u hladnu vodu
Priprema:
Kuvajte račiće i povrće za supu na tihoj vatri oko 2 sata. Nakon toga procedite tečnost u metalnu posudu i dodajte želatin. Kada je krem od karfiola spreman, prelijte preko njega tanak sloj želea.
Račići: šest račića srednje veličine marinirajte u limunovom soku i maslinovom ulju, u koje ste dodali seckano začinsko bilje, so, biber. Ukrasite panakota krem tvrdo kuvanim jajetom prepelice i kašikom kavijara.
Čorba od plodova mora sa šafranom i uljem od začinskog bilja
Potrebno je:
1 l vode od kuvane ribe,
1 g šafrana,
100 ml suvog belog vina,
100 ml slatke pavlake,
250 g povrća za supu (šargarepa, celer, crni luk, krompir, morač),
250 g mešanih plodova mora (račići, školjke, lignje, bela riba)
Priprema:
Sotirajte povrće u malo putera, dodajte šafran i vodu od kuvane ribe, a zatim morske plodove i poširajte 1-2 minuta, a onda začinite solju i biberom po potrebi.
Kaneloni sa pačetinom i tartufima, lisičarke i pire od graška sa puterom
Potrebno za pačetinu:
- cela patka ili 6 bataka,
- anis,
- cimet,
- lovorov list,
- majčina dušica,
- zrna crnog bibera,
- morska so
Priprema:
Marinirajte pačetinu u ovoj mešavini 24 sata. Sledećeg dana isperite marinadu, pačetinu stavite u čist pleh i preko nje namažite pačiju mast. Pleh stavite u prethodno umereno zagrejanu rernu na 160-170 C, da se peče 3 sata. U međuvremenu pripremite iseckano povrće, šargarepu, celer i praziluk. Kada se pačetina dovoljno ohladi, odvojte meso od kostiju. Sotirajte povrće dok ne postane meko, dodajte malo crvenog vina i pržite. Zatim dodajte pačetinu, so, biber i 20 ml ulja od tartufa. Kada se ohladi, ovom smesom napunite „cannellone“.
Potrebno za pire od graška:
- crni luk,
- krompir srednje veličine,
- 2 čena belog luka,
- 500 g zamrznutog graška,
- ½ l mleka,
- pola veze peršuna,
- 100 g putera
Priprema:
Sotirajte crni i beli luk, dodajte isečen krompir, grašak i mleko. Prebacite u činiju i sklonite sa ringle. Dodajte u smesu peršun, a zatim izblendirajte sve dok ne postane glatka.
Potrebno za lisičarke:
- 150 g lisičarki,
- 100 ml sirćeta,
- 80 g šećera
Priprema:
Dobro isperite i očistite pečurke. Dinstajte sirće i šećer. U još vruće sirće stavite pečurke i ostavite ih u tome celu noć. Ugrejte na pari „cannelloni“ testeninu 8-10 minuta. Ugrejte pire od graška, dodajte malo putera, soli i bibera po potrebi. Kašikom sipajte pire od graška na dno dubokog tanjira. Preko pirea pospite lisičarke a na vrh stavite cannelloni testeninu. Prelijte sve na kraju sosom od crvenog vina.
SAVET PLUS
Ovaj recept je veoma složen, tako da ćete znatno skratiti vreme pripreme ako kupiti već pečena patku.
De luxe zalogaj
Proteklih 365 dana štedeli ste i stezali budžet gde god je to bilo moguće. E pa, došao je trenutak da se opustite i počastite vrhunskim delikatesnim namirnicama. Izaberite luksuz po svojoj meri!
Papaja (830 din./kg)
„Tropsku dinju“, kako je zovu jer po ukusu podseća na dinju, presecite uzduž, na dve polovine, da biste kašikom izvadili semenke, kao kod dinje, i oljuštite koru. Idealna je za pravljenje salata, a može i da se posluži isečena na kriške i prelivena limunovim sokom.
Kavijar
Svojevremeno hrana prostog naroda u Rusiji, kavijar je danas luksuzni delikates i statusni simbol. Često se služi kao predjelo na prepečenom hlebu premazanom maslacem. Najbolji kavijar je onaj bisernocrne boje, koji se dobija od ikre jesetre, ribe kojom obiluje reka Volga. Crvenkasti kavijar dobija se od lososa.
Dimljeni losos (566 din./150 g)
Iako je prilično skup, dimljeni losos vredi svake pare zbog svog nutritivnog sastava koji obiluje korisnim belančevinama, vitaminima B kompleksa, fosforom i selenom, te omega-3 masnim kiselinama. Od fileta dimljenog lososa mogu se napraviti veoma interesantna predjela, sa šparogama, maslinama, kiselim jabukama, avokadom…
Čokolada Eugen (2.096 din./400 g)
Egzotični ukusi bele mlečne i crne Eugen čokolade su potpuno fenomenalni i jedinstveni: lešnik-spekulas, đumbir-limun, mak-med, biber-pomorandža… A njihovo pakovanje od lipovog drveta, specijalno dizajnirano i ručno izrađeno daje posebnu notu luksuza. Zašto biste ovako lepe stvari poklanjali kao suvenir samo drugima? Poklonite ih ovog puta sebi!
Ukus čistog luksuza
Zlatne nijanse ekstradevičanskog ulja Golden olive oil sa Hvara privlačne su poput najlepšeg zlatnog nakita. Nije ni čudo – u njemu plivaju listići čistog 24-karatnog zlata, kao suptilni ukras, ali i hedonistički raritet, a košta oko 30.000 din. (0,2 l).
Ananas (139 din./1 kg)
U ovom slatkom i zdravom južnom voću nalaze se skoro svi vitamini i 16 minerala, ali i selen, koji usporava starenje, i enzim bromelain, koji ubrzava metabolizam. Osim toga, idealan je za voćne salate, koktele i jela sa pirinčem, a i izgleda tako lepo kao dekoracija na stolu!
Šampanjac Moet & Shandon (6.455 din.)
S obzirom na njegovu cenu, nije čudo što se pije samo u specijalnim prilikama. Neka doček 2011. godine bude ta specijalna prilika kada će otvaranje penušavog vina iz francuske oblasti Šampanj obeležiti dolazak nove, bolje i srećnije godine.