Vegani se kunu u ovo! Postoji nešto što je SAVRŠENA zamena za jaja

by | avgust 30, 2016

Ako postoji jedna namirnica koju bi vegani izdvojili kao neizostavan sastojak svojih slasnih recepata, onda je to akvafaba. Ukoliko još niste čuli za istu, reč je o nečemu tako jeftinom i dostupnom kao što je voda u kojoj su kuvane mahunarke. Sva moć akvafabe krije se u tome što je prilikom pripreme različitih delicija zapravo savršena zamena za jaja, a samim tim rado i često korišćena u jelovniku vegana…

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Akvafabu otkrili su, ne tako davno, kuvari Gus Vohlt i Džoel Rosel, a „brzinom svetlosti“ postala je zvezda veganske i vegeterijanske scene.

Ova „namirnica“ je ekonomična, pristupačna i uvek na dohvat ruke, i baš zato je super zamena za jaja. Dakle, umesto što ćete sledeći put baciti vodu u kojoj ste kuvali pasulj ili još bolje leblebije, izdvojite je sa strane i pametno iskoristite.

Čak i ako niste vegan, akvafaba vam će koristiti tokom posta ili ako jednostavno želite da uštedite koju kaloriju više.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Najukusniji sos za špagete od samo dva sastojka

Za šta je još ova smesa korisna saznajte na sledećoj strani…

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Članak se nastavlja posle reklama

Akvafaba nema posebno karakterističan miris, ali ni ukus, pa je baš zato idealna za pripremu kako slanih, tako i slatkih specijaliteta.

Možda vas brine što je previše vodenasta, ali ćete je lako zgusnuti kuvajući je na tihoj vatri dok ne dobije istu gustinu kao i belance.

Pročitajte i… Hrskavi, meki i tope se u ustima! Tradicionalni irski recept za hlepčiće od krompira

Ukoliko rešite da vam akvafaba posluži u pripremi pudinga, sladoleda i kremastih kolača, neophodno je da je pre upotrebe umutite tako da postante bela i penasta.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Članak se nastavlja posle reklama

Tri kašike akvafabe zameniće jedno jaje.


Mi vam danas donosimo recept za domaći majonez sa akvafabom.

Potrebni sastojci:

  • 1 supena kašika jabukovog sirćeta
  • 1/2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 kašike akvafabe
  • 3/4 šolje neutralnog ulja (ulje od grožđa je idealno rešenje)

Priprema:

Izblendajte sve sastojke osim ulja, a zatim u dobijenu smesu postepeno sipajte ulje. U jednom trenutku kad smesa postane previše gusta, povećajte jačinu blendera, i prestanite da dodajte ulje.

Članak se nastavlja posle reklama

I o la la – vaš majonez bez jaja je spreman za upotrebu!

Pročitajte i… Ovo smo čekale ceo život! Recept za palačinke BEZ brašna i od samo 2 sastojka!

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: