Veganska slanina je novi ukusan, a zdrav trend koji morate isprobati!
Veganska slanina je najnoviji kreativni pokret veganske kuhinje.
Ako ste novopečeni vegan ili vegetarijanac, verujemo da vam još uvek nedostaju neka jela koja ste kroz život jeli. Ali, srećom, uz pregršt kreativnih ljudi koji osmišljavaju brojna jela, danas vam zaista ništa ne mora nedostajati.
Trik pomoću kojeg nećete ni osetiti da ne jedete meso leži u tome da pravilno začinite svoja jela, odnosno da im dodate im dimljeni ukus,. Upravo tako možete dobiti i vegansku slaninu napravljenu od povrća. Jedan popularna opcija pripreme veganske slanine jeste šargarepa, koja je, iako slatka, odlična zamena za slaninu najpre zbog teksture.
Nakon što iz nje izađe tečnost – dobijete hrskavost baš poput one u slučaju slanine. Ne treba puno predznanja u kuhinji da bi se4 napravilo ovo jelo. Recept je jednostavan i fleksibilan te se bazira na osnovama.
View this post on Instagram
Veganska slanina
Sastojci:
3-4 sirove šargarepe, tanko narezane
1 kašičica javorovog sirupa
1 kašičica tečnog dima
1 kašičicabelog luka u prahu
1 kašičica crnog luka u prahu
½ kašičice dimljene paprike
Isprobajte i… Vegansku musaku s patlidžanom
Priprema:
1. Pomešajte sve sastojke u velikoj činiji. S obzirom na to da je recept dosta fleksibilan, možete slobodno staviti više ili manje nekog začina, u zavisnosti od ukusa.
2. Isecite šargarpeu na pola i s unutrašnje strane povlačite poteze gulilicom kako biste dobili tanke ploškice koje izgledaju kao slanina.
3. Marinirajte ploške u sosu koji ste prethodno pripremili 30-ak minuta te ih poslažite na papir za pečenje.
4. Obavezno razmaknite svaki komad šargarepe zato da ne bi postale gnjecave. Stavite ih u prethodno zagrejanu rernu na oko 10 minuta, izvadite napolje, pričekajte da se stisnu i uživajte u ukusu.
Priredila: Lana Biželj
Tekst objavljen na ljepotaizdravlje.hr