Veganske palačinke koje će vas oboriti s nogu!
Veganske palačinke će postati vaš omiljeni jutarnji obrok!
Palačinke su na našem podneblju jedna od omiljenih poslastica od davnina, najčešće, asociraju nas na detinjstvo. Pored toga što ih jedemo u raznoraznim slatkim varijantama (s džemovima, pekmezom, kremom od čokolade, orasima, makom…), palačinke se mogu praviti i u slanoj varijanti.
Bilo kako da ih spremamo, jedno je sigurno: obožavaju ih svi članovi porodice. Ali šta ako se hranimo bez namirnica životinjskog porekla? Ili jednostavno želimo da uživamo u ovoj poslastici na što zdraviji način?
Ne brinite, imamo rešenje i za ovaj problem. I to veoma ukusno rešenje! 🙂
View this post on Instagram
Veganske palačinke
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta
Sastojci:
Za 8 palačinki ( jedna palačinka sadrži 118 kcal )
1 i 1/4 šolje brašna (156 g)
3 kašike šećera
1 kašika sode bikarbone
1/4 kašike soli
3/4 šolje sojinog mleka (180 ml)
1 kašika potopljenog semena lana
1 kašika kokosovog ulja plus 2 kašike za prženje
Isprobajte i… Zelene palačinke Džejmija Olivera
Način pripreme:
- Prosejte brašno i dodajte šećer, so i sodu bikarbonu. Pomešajte.
- Potopljene semenke lana pomeđajte s sojinim mlekom i kokosovim uljem. U smesu dodajte suve sastojke i mešajte dok ne dobijete gustu smesu.
- Zagrejte tiganj i dodajte premažite ga kokosovim uljem.
- Tiganj treba da bude vreo kada sipate smesu za palačinke.
- Smesu sipajte u razmeri jedne kutlače.
- Kada se pojave balončići, palačinku okrenite i ispecite i s druge strane (oko 1).
- Poslužite toplo s omiljenim premazom ili prelivom.
Savet: Neka palačinke budu manje, a deblje (nalik na američke). Tako ćete sprečiti da se smesa razliva ili raspada.
Predlog: Pored premaza i/ili preliva, uz palačinke možete poslužiti i sezonsko voće. Na ovaj način ćete uneti i potrebne vitamine i minerale tokom jutarnjeg obroka. Ovo je naročito dobar predlog ukoliko deci poslužujete palačinke za doručak, a ne možete da pronađete način kako da jedu voće 😉