Veganske punjene paprike: Bogastvo ukusa za sva čula!

by | avgust 14, 2021
veganske punjene paprike

Veganske punjene paprike idealan su izbor za one koji obožavaju ovo jelo, ali ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla. 

Punjene paprike se kod nas prave od davnina i predstavljaju pravo tradicionalno jelo. Pored toga što su ukusne, punjene paprike su prepune hranljivih sastojaka, antioksidanata i biljnih vlakana. Pored toga, ovo jelo sadrži selen, koji je i glavno oružje u borbi s virusima.

Pored paprika, danas se pune i tikvice, paradajz, pa čak i krastavac. Ipak, bez glavnog sastojaka- paprika, jelo nema tu posebnu draž.

Tradicionalno, paprike se pune mešavinom mlevenog mesa i pirinča, ali postoje i laganije varijante. Mi vam predstavljamo vegansku!

Veganske punjene paprike

 

Članak se nastavlja posle reklama

Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 35 minuta
Ukupno: 65 minuta
Kalorije po oprciji: 473kcal

Sastojci (za 6 osoba)

150 g sirovog indijskog oraha
180ml bujona od povrća
1 kašika izgnječenog belog luka
2 kašičice kvasca
1/2 kašičice soli
1/4 kašike crnog luka u prahu
1/4 kašike belog luka i prahu
1/4 kašike kurkume
1 kašika iseckane ljute paprike

Za paprike:

Članak se nastavlja posle reklama

6 izubljenih babura
maslinovo ulje

Za punjenje:
1 kašika maslinovog ulja
1 srednji crni luk, iseckan
1 kašika izgnječenog belog luka
1/4 kašika ljute paprike u prahu
1/2 kašike kurkume
425 g crnog pasulja iz konzerve
225 g kukuruza šećerca iz konzerve
1 iseckana babura na sitne komadiće
3 šolje skuvanog smeđeg pirinča
1/4 šolje iseckanog korijandera
so, biber po ukusu

Članak se nastavlja posle reklama

Isprobajte i… Vegansku musaku s patlidžanom

Način pripreme: 

  1. Sipajte indijski orah u bujon od povrća. Dodajte beli luk, kvasac, so, crni i beli luk u prahu, kurkumu i iseckane ljute papričice. Sipajte u blender i blendajte dok ne dobijete gustu, glatku smesu. Ostavite sa strane.
  2. Iseckanu baburu pomešajte s pasuljem i kukuruzom i dodajte skuvani pirinač. Začinite s maslinovim uljem i  dodajte izgnječen beli luk, kurkumu i papriku u prahu.
  3. Izdinstate crni luk, pa kad omekša dodajte gore navedene sastojke i dinstajte. Kada se smesa sjedini, sklonite s vatre i dodajte korijander. Promešajte.
  4. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  5. Paprike punite punjenjem i poslažite u tiganj. Prelijte maslinovim uljem.
  6. Pecite u rerni, nepoklopljeno, 35 minuta.
  7. Služite toplo uz sezonsku salatu.

Prijatno!

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs Paolo Gagliardi/iStock/Getty Images Plus via Getty Images