Vekna od ćurećeg bataka
Za 5 osoba
POTREBNO JE:
- 1 veći ćureći batak
- 70 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 jajeta
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 manja sveža crvena paprika
- 2 čena belog luka
- 150 g pileće džigerice
- 4 kašike prezli
- 4 dl tartar sosa
- 4 kašike ulja
- mešavina začina, biber
PRIPREMA:
1. Ćureći batak obariti pa meso odvojiti od kostiju i samleti na mašini za mlevenje. Pirinač takođe obariti i ocediti ga od suvišne tečnosti.
2. Crni luk i svežu crvenu papriku iseći na kockice, pileću džigericu na krupnije kocke, a beli luk iseckati što sitnije.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlevenu ćuretinu, pirinač, svežu i mlevenu papriku, pileću džigericu, prezle, jaja, crni i beli luk. Dodati začine po ukusu i polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa pogodna za oblikovanje.
4. Duguljast uzak kalup nauljiti i u njega preručiti pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
5. Pečenu veknu ostaviti da se prohladi, pa je iseći na parčad i preliti tartar sosom.
Izvor: Dobra hrana