Viktorija torta
Za 12 osoba
POTREBNO JE:
Za kore:
- 9 jaja
- 9 kašika šećera
- 3 pune kašike brašna
- 3 pune kašike gustina
- 3 kašike kakaoa
Za preliv od višanja:
- 500 g višanja
- 2 dl vode
- 4 kašike šećera
- 1 želatin u prahu
Za fil:
- 300 g maskarpone sira
- 70 g šećera u prahu
- 1 vanil– šećer
- 3 dl slatke pavlake
- 1 šlag fiks
Za dekoraciju:
- 100 g krupno mlevenih lešnika
- 4 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 3 belanceta u čvrst sneg, dodati kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti 3 žumanceta sa 2 kašike šećera.
3. Sjediniti sneg od belanaca, smesu od žumanaca, kašiku brašna, kašiku gustina i kašiku kakaoa. Sve sastojke polako promešati varjačom.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Preliv od višanja:
1. U manjoj šerpi sjediniti višnje, vodu i šećer te kuvati dok se šećer ne otopi.
2. Želatin preliti sa 4 kašike vode I ostaviti da nabubri.
3. U mlak fil od višanja dodati želatin i promešati.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Zatim u šlag dodati šećer u prahu, vanil–šećer i šlag fiks pa mutiti mikserom da se šećer otopi.
3. U pripremljeni šlag dodati mascarpone sir i polako promešati varjačom.
Finalni postupak:
1. Prvu koru staviti u kalup za tortu I preliti polovinom fila od višanja.
2. Preko njega naneti polovinu fila od sira i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
3. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i posuti seckanim lešnicima.
Izvor: Dobra hrana