Voćna salata s čilijem
Potrebno je:
– po 100 g bresaka, jabuka, banana, pomorandži, ananasa i jagoda. U zavisnosti od ukusa i sezone, voće možete zameniti i nekim drugim. Operite ga, oljuštite i isecite na kockice.
Za sirup:
– 100 g šećera, 3,5 dl vode, 2-3 čili papričice, 2-3 star anisa, kora pola limete, malo đumbira.
Priprema sirupa:
– Sve ove sastojke stavite u vodu i pustite da se kuvaju dvadesetak minuta. Masu ostavite da se ohladi, a zatim je procedite. Najbolji ukus ćete postići ako pre ceđenja prenoći u frižideru.
– Ukoliko vam se dopadne, napravite veću količinu sirupa, jer u frižideru može da stoji nekoliko dana. Tako će, kad poželite da pojedete ovu voćnu salatu ili da je posužite prijateljima, veći deo posla već biti završen.
– Voće samo poslažite u odgovarajuću činiju, prelijte sirupom i ukrasite s nekoliko listova sveže nane.
Savet plus:
– Ako ranije niste pravili specijalitete sa čili papričicama, počnite od jedne, da biste videli koji vam stepen ljutine odgovara.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: Queen’s Astoria Design Hotel, Milovana Milovanovića 1, Beograd, tel. 011/360-51-003