Voćna torta

by | avgust 6, 2012

za 10 osoba

priprema: 50 min.

pečenje: 15 min.

mirovanje: 120 min.

Članak se nastavlja posle reklama

POTREBNO JE: 

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 75 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna

Za fil od kupina:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 200 g zamrznutih kupina
  • 100 g maskarpone sira
  • 1 želatin u prahu
  • 4 kašike šećera
  • 2 dl slatke pavlake

Za fil od banana:

  • 3 banane
  • 100 g maskarpone sira
  • 1 želatin u prahu
  • 4 kašike šećera
  • 2 dl slatke pavlake

Za fil od jagoda:

Članak se nastavlja posle reklama

  • 200 g zamrznutih jagoda
  • 100 g maskarpone sira
  • 1 želatin u prahu
  • 4 kašike šećera
  • 2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake

PRIPREMA:

Kora:

1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Posebno umutiti žumanca sa 50 g šećera, dodati šam od belanaca i polako promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Na kraju dodati brašno i gustin pa promešati varjačom.

4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC 15 min.

Fil od kupina:

1. Kupine odmrznuti i umutiti sa šećerom pomoću štapnog miksera.

2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Potom ga dodati u miksane kupine i promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati maskarpone sir i umutiti mikserom.

4. Sjediniti fil od kupina sa filom od šlaga i sira te polako promešati i staviti u frižider.

Fil od banana:

1. Na isti način na koji se priprema fil od kupina pripremiti fil od banana, ali umesto kupina koristiti banane.

Fil od jagoda:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Fil od jagoda pripremiti na isti način kao prethodna dva fila, ali za njegovu pripremu koristiti odmrznute jagode.

Finalni postupak:

1. Ohlađenu koru staviti u kalup za tortu i preko nje naneti fil od kupina te poravnati. Zatim naneti fil od banana i na kraju fil od jagoda.

2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome premazati odozgo tortu. Bočnestranice torte ne premazivati da bi sevideli voćni slojevi.

Izvor: Dobra hrana

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: