Za bolji imunitet: Ljuti potaž od šargarepe, karfiola i đumbira
Tokom zime, ništa nije bolje od tople supe, posebno ako u pripremi koristimo namirnice koje jačaju imunitet.
Naravno, svi priželjkujemo bolji imunitet. Zato je važno da se u ishrani koristite namirnice koje će ga optimizovati.
Ako ste prehlađeni, ništa vam neće tako prijati kao ova ljuta supa koja ima čak nekoliko „tajnih” aduta u dejstvu na bolji imunitet i borbi protiv virusa: đumbir, beli luk, limun, biber i ljutu papričicu. Hot!
Pročitajte i… Hrana za bolji imunitet i liniju
Ljuti potaž od šargarepe, karfiola i đumbira
Potrebno za 4-6 osoba:
•1 do 2 kašike maslinovog ulja
•1 crni luk
•2 cena belog luka
•3 šargarepe
•1/2 glavice karfiola
•komad svežeg đumbira (oko 3 cm)
•so, biber
•¼ limuna
•malo naseckane sveže ljute papričice (opciono)
1. Oljušite crni i beli luk pa ih iseckajte na što sitnije kockice.
2. U dublju šerpicu sipajte malo maslinovog ulja (1 do 2 kašike), pa dinstajte crni luk dok ne postane staklast.
3. Dodajte beli luk, promešajte, pa posle desetak sekundi dodajte i prethodno opranu i na kolutove isečenu šargarepu, karfiol izlomljen na cvetiće i đumbir iseckan na kockice.
4. Posolite i pobiberite.
5. Nalijte sa 2-3 dl vode (ili bujona), poklopite, pa pustite da lagano vri oko 20 min. do pola sata, tj. dok šargarepa ne omekša. Po potrebi dolivajte vodu.
6. Kuvano povrće umutite štapnim mikserom (ili u blenderu), dok supa ne postane ujednačene teksture, gusta i kremasta.
7. Nalijte još 6-7 dl vode (ili bujona) i ostavite da provri. Probajte, pa dodajte po potrebi još soli i bibera i isključite vatru.
8. Nakon serviranja, po želji dodajte malo soka od limuna i ljutu papričicu iseckanu na tanke kolutove.