Za sladak vikend: Kolač Džejmija Olivera koji će vas oraspoložiti
Kolač Džejmija Olivera biće na listi omiljenih
Brauni (Brownies) kolač, čiji su ukus i tekstura izuzetno bogati kakaom, nastao je krajem 19. veka u Čikagu, a danas je popularan svuda u svetu.
Ova poslastica se obično služi uz mleko ili kafu, kao uz sladoled (a la mode), sa šlagom, marcipanom, voćem ili posut prah šećerom. (Pročitaj: Tortilja sa piletinom i povrćem)
Varijantu ovog kremastog i mekanog kolača osmislio je i poznati kuvar Džejmi Oliver. Njegov jednostavan recept za čokoladni brauni naći će se na listi vaših omiljenih, čim ga budete probali. Evo kako da napravite sami kolač Džejmija Olivera:
Sastojci:
200g crne čokolade
250g maslaca
75g suvih šljiva
50g naseckanih orašastih plodova po želji
80g kakaa u prahu
65g brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja
350g šećera
Priprema:
– Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup za pečenje obložite pek papirom.
– Čokoladu izrendajte u posudu i dodajte maslac, pa sve zajedno otopite na pari. U otopljenu čokoladu dodajte suve šljive, ili drugo voće po izboru i iseckane orašaste plodove, piše Hello.
– U drugoj posudi izmešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i šećer, a zatim suve sastojke dodajte u čokoladnu smesu i dobro izmešajte.
– Umutite jaja pa i njih dodajte smesi. Smesu ulijte u kalup i pecite 25 minuta.
– Kada se kolač ohladi poslužite ga sa kuglom sladoleda od vanile.
View this post on Instagram