Zaboravljene namirnice koje čuvaju zdravlje
Nećete zažaliti ako u svoj jelovnik uvedete nekoliko zaboravljenih vrsta voća i povrća koji su zdravi i mogu se pripremati na razne načine.
Rabarbara
Ovo povrće koje raste na podužoj, mesnatoj stabljici sa širokim listovima, uspeva u hladnim vremenskim uslovima i ima opor i pomalo gorak okus. Baš kao i drugo povrće gorkog okusa, rabarbara je najbolja ako se priprema sa šećerom, medom ili kao dodatak voćnim sokovima kako bi izbalansirala kiselost. Ima vrlo malo kalorija, vitamine C i A i kalcijum.
Bob
Češće posegnemo za graškom i pasuljem, a bob zapostavljamo zaboravljajući da baš on ima najviše belančevina, odmah iza soje i kikirikija. Sadrži lecitin, vitamine grupe B, fosfor i gvožđe. Osim u obliku variva, može se jesti i sirov.
Dren
Mali, pomalo neugledni, a prijatno kiselkasti plodovi drena mogli bi svake jeseni da nas oprskrbe virtaminima za celu zimu. Istina, retko se mogu pronaći na gradskim pijacama, ali svakako ih možete ubrati u prirodi. Od njih se može napraviti i odlična marmelada!
Kiseljak
Naše bake su češće pripremale kiseljak, samoniklu zelenolisnatu biljku koja nam se nudi po svim livadama. Koristi se u pripremi salata, supa, a može se kuvati i sa ribom. Pripremljena, poput koprive, kao spanać, takođe je vrlo ukusna. Sadrži C vitamin, čisti organizam, a važi i za prirodni analgetik i antiseptik.
Kesten
Sezona kestena je jesen, ali ako se očišćeni pravilno zamrznu, čitavi ili u obliku pirea, mogu da vam služe cele godine kao umak ili nadev uz pečenje, nadev za kolače, a čak i povrću i hlebu daruju onaj slatkast, orašast ukus. Dobar su izvor vitamina C. Brašno od kestena danas se prodaje i u prodavnicama sa zdravom hranom. Ne zaboravite da ga dodate vašim palačinkama!
Artičoke
Artičoke su najbolje u rano proleće, kad im je prva glavna sezona, a onda se ciklus ponavlja krajem jeseni. Kupujte one sveže, a ne u limenkama, mnogo su ukusnije. Bogate su vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom, koja je neophodna za obnovu ćelija.
Japanska jabuka kaki
Ovi slatki plodovi imaju jedinstvenu teksturu, a odličan su izvor vitamina C i vlakana. Koriste se za dodatak ukusa salatama. Međutim, ovo voće takođe se može stopiti sa pekarskim proizvodima ili svečanim pićima.
Brusnice
Brusnice su zbog ukusa, ali i blagotvornog uticaja na zdravlje, zaista vredne spomena. Ne samo da smanjuju rizik od određenih infekcija, sadrže vitamin C, a poboljšavaju i dobar holesterol u krvi. Kao čaj sve su popularnije, ali ne zaboravite ih u kolačima, slatko-kiselim umacima uz pečenje…
Crvene narandže
Crvene narandže imaju poseban ukus i koriste se za slatke umake, kao dodatak salatama, desertima i pićima. Baš kao i druge sorte narandže, bogate su vitaminom C i vlaknima. Upravo je njihova duboka crvena boja to što ih čini privlačnim dodatkom maštovitih obroka.
Izvor: Tportal.hr