Zanimljive činjenice o čaju
Čaj ujutro budi, osvežava duh i misli, podržava kreativnost i podstiče volju. U podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava probavu i organizmu vraća potrebnu vodu. Uveče nas opušta posle napornog dana, umiruje, uspavljuje, pruža osećaj mira i zadovoljstva i osigurava miran san.
Čaj zimi greje, opušta, ispunjava duge večeri, budi volju, daje energiju. Leti nas osvežava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i čisti ga od toksina.
Otkrijte još deset zanimljivih činjenica o ovom napitku:
1. Čaj je, posle vode, napitak koji se najčešće konzumira u svetu.
2. Prvi put ga je koristio kineski car 14oo. godine.
3. U osnovi postoji šest različitih vrsta čajeva: Crni, beli, zeleni, žuti, ulun (Oolong) i pujar (Pu-erh).
4. Sve vrste čajeva potiču od iste biljke, ali prerada je u potpunosti drugačija. Dakle, čajevi imaju različite ukuse.
5. Beli čaj je pupoljak od biljke čaja. On se ne obrađuje i sadrži maksimalnu količinu antioksidansa.
6. Zeleni čaj se ne bere zimi, kako bi se izbegla oksidacija. On se obrađuje samo parom, da se ne bi uništili enzimi, a potom se suši na vazduhu.
7. Žuti čaj je najbolji za gubitak kilograma i smanjivanje nivoa holesterola. Osim toga, učinkovit je u borbi protiv raznih bolesti.
8. Crni čaj je napoznatiji oblik čaja poznat po svom jakom ukusu.
9. Ulun je čaj koji je, po ukusu, sličniji zelenom nego crnom čaju. Nakon prvobitne gorčine, aroma belog čaja se pretvara u sladak ukus.
10. Pujar je posebna sorta kineskog čaja koji je poput vina – što stariji, to bolji. Njegova lekovita svojstva su zaprepašćujuća. Ovo je ujedno jedan od najskupljih čajeva na svetu.