Zapečena boranija sa mesom
POTREBNO JE: (za 4 osobe)
Priprema: 40 min. Pečenje: 20 min.
- 500 g boranije
- 500 g svinjetine od buta
- 2 glavice crnog luka
- 2 sveže paprike
- 2 dl pavlake
- 150 g pelata paradajza
- 100 g kačkavalja
- 4 jajeta
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 5 kašika ulja
- 1 kašika brašna
- mešavina začina, so, biber
PRIPREMA (teška)
1. Svinjetinu i pelat paradajza iseći na kocke, luk i papriku sitno iseckati, a boraniju očistiti pa iseći na manje komade.
2. Na malo ulja propržiti luk, dodati meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode da omekša.
3. Dodati boraniju, pelat paradajza i svežu papriku, pa dinstati sve dok svi sastojci omekšaju.
4. Pred kraj dinstanja dodati mlevenu papriku i začine po ukusu, posuti jelo brašnom, te kuvati uz povremeno mešanje da se dobije željena gustina.
5. U gotovo jelo dodati pavlaku, dobro promešati, pa preručiti u vatrostalnu posudu. Zatim posuti krupno rendanim kačkavaljem, odgore razbiti jaja, te staviti u rernu da se zapeče.
REČ PLUS:
Povrće je termin koji se upotrebljava u kulinarstvu, dok u biologiji podela na voće i povrće ne postoji, jer se u ishrani koriste raličiti biljni organi (plodovi, semena, korenje, podzemna i nadzemna stabla, listovi i cvetovi) pa ih nije moguće klasifikovati u iste kategorije.