Zašto je čokolada ukusnija kad smo na dijeti

by | septembar 2, 2013

Mnoge psihološke studije pokazuju da osećanje krivice koje se javlja kad se jede zabranjena hrana – poboljšava njen ukus.

cokolada

Osećanje krivice u određenoj meri povećava zadovoljstvo u onome što radimo. Naime, naučnici kažu da u mozgu postoji programirana veza između ta dva osećanja. Ipak, ovaj automatizam neće nas naterati da biramo zabranjenu hranu – samo ćemo više u njoj uživati ako je uzmemo!

S druge strane, previše odricanja u ishrani može izazvati kontraefekat, baš kao i potpun nedostatak samokontrole. Raznovrsna ishrana, adekvatan način pripreme jela i kontrola veličine porcija jesu osnove zdravlja i održavanja idealne telesne mase.

Ako želite da smršate, ne morate se odricati hrane koju volite. Samo prilagodite njienu vrstu i količinu svojim potrebama:

Članak se nastavlja posle reklama

Čokolada. Crna čokolada je zdravija od one mlečne, jer sadrži viši procenat kakaoa (snižava krvni pritisak i štiti kožu od sunčevih zraka). Dve do tri kockice dnevno sasvim su dovoljne.

Sir. Jedite sireve snažnije arome i ukusa, poput onih plavih (gorgonzola, rokfor, stilton), jer ćete manjom količinom brže zadovoljiti apetit.

Pomfrit. Ova vrsta hrane nikad neće biti zdrava zbog velike količine ulja i soli. Ipak, ako se ne možete uzdržati, ponekad udovoljite sebi, ali tad kombinujte pomfrit s niskokaloričnim namirnicama, poput povrća ili piletine na žaru, a umesto hleba jedite salatu.

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: