Zašto je korisno da jedemo đumbir?
Đumbir je slatko-ljuti koren – rođak kurkume i galangala – koji se hiljadama godina koristi da obogati ishranu specifičnim ukusom, ali utiče i na zdravlje. Evo zašto (i kako) da postane uobičajena namirnica u vašoj kuhinji.
Đumbir je jedna od najpotentnijih antiinflamatornih namirnica na planeti. Na dugačkom spisku pozitivnih osobina ove biljke nalazi se podrška imunitetu i zdravlju srca, poboljšanje nivoa šećera u krvi i lipidnog statusa, održavanje zdrave telesne težine, pa čak i umanjen rizik od pojave kancera.
Takođe je potvrđeno da smanjuje mučninu, posebno tokom trudnoće, zahvaljujući sastojku gingerolu. (Pretpostavlja se da je on zaslužan i za anikancerogena i antiinflamatorna svojstva đumbira.) Drugi sastojci, šogaol i gomerol, umanjuju zapaljenske procese i deluju protiv bola. Istraživanja su potvrdila da suplementi đumbira mogu ublažiti menstrualne grčeve, a manja studija koju je sproveo Univerzitet u Džordžiji otkrila je da svakodnevno konzumiranje korena đumbira deluje protiv upale mišića.
Koliko đumbira treba svakodnevno da konzumiram?
Đumbir je veoma jak, tako da je i mala količina dovoljna. Započnite sa pola kašičice narendanog svežeg đumbira po obroku. Bilo da ga zbog njegovih lekovitih svojstava uzimate u svežem obliku, ili ste zainteresovani da ga unesete u formi suplementa, posavetujte se s lekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili odgovarajuću dozu.
5 načina da upotrebite đumbir
Ovaj koren ima veoma raznovrsnu upotrebu. Njegov ljutkasti ukus u kombinaciji sa slatkim notama čini ga savršenim dodatkom i prženom povrću, karijima ili čorbama, ali i poslasticama. Studije potvrđuju da su obe verzije đumbira – i svež i sušen – veoma korisne za zdravlje. Nutricionistkinja i autorka Sara Has podelila je neke od omiljenih načina upotrebe ovog začina.
- Dodajte tanke kriške svežeg đumbira, zajedno sa svežom nanom ili bosiljkom, u gaziranu vodu. Za čaj, u vodi lagano kuvajte đumbir iseckan na kriške pet do 10 minuta.
- Potopite kriške đumbira, belog luka i limunove trave u kokosovo mleko. Koristite ovu mešavinu kad kuvate žitarice. Biće kremaste i neodoljivo aromatične.
- Upotrebite mleveni đumbir da začinite poslastice, poput keksa, palačinaka ili vafla.
- Napravite ukusni preliv za salate tako što ćete pomešati narendani sveži đumbir, tahini, limunov sok, maslinovo ulje i listiće svežeg peršuna.
- Dodajte sveži ili sušeni đumbir u smutije.
Isprobajte… Smuti od đumbira
Kako da ga očistite i pripremite za upotrebu
Upotreba svežeg đumbira lakša je nego što izgleda. Upotrebite ivicu kašičice da izgrebete koru, a zatim jednostavno nasecite ili narendajte onoliko lekovitog korena koliko vam je potrebno. U frižideru ga čuvajte neoljuštenog, u zatvorenoj posudi (idealno: vakuumiranoj!), nekoliko nedelja, ili ga umotajte u plastičnu foliju i zamrznite – na taj način ga možete čuvati mesecima. (Nema potrebe da ga odmrzavate pre upotrebe.) Ukoliko nemate svež koren, uvek ga možete zameniti sušenim đumbirom u prahu (umesto 1 kašičice svežeg đumbira, stavite ½ kašičice onoga u prahu).